Det har snart gått ett år sedan Intel la fram planer för hur man ska återta initiativet på mobilmarknaden där det i dag är Arm som dominerar totalt. Sedan dess har det dykt upp ett litet antal telefoner, exempelvis från Lava International som använder en enkel Atomprocessor i lågprisserien Xolo.

Nu är Intel på gång med processorn Merrifield som till skillnad från den nuvarande generationen byggs på 22 nanometersteknik och alltså blir än mer energieffektiva. Den nya processorn blir den första Atommodellen som utnyttar den tredimensionella transistorteknik som Intel satsar på i produkter för servrar och datorer.

Det lär dock dröja till senare under året innan det dyker upp några telefoner med Merrifield och närmast på tur kommer ett antal modeller med processorn Clover Trail+. Här har Intel fått med sig kinesiska Lenovo som redan använder Atomprocessorer i produkter för den kinesiska marknaden. Närmare sommaren kommer Lenovo med en modell kallad K900 som förses med processorn Atom Z2580. Intel uppger att det i dagsläget finns ett 20-talal telefonmodeller med "Intel Inside" där exempelvis Acer och mindre kända Lava International finns med på banan.