(CS/Barcelona) Ericsson har länge lyft fram m2m – maskin till maskin-kommunikation – som en enorm framtidsmöjlighet. Om sju år räknar Ericsson med att 50 miljarder saker ska vara uppkopplade – ha en egen ip-adress och kunna kommunicera över internet.

För att skynda på den utvecklingen deklarerade Ericssons vd Hans Vestberg i dag på Mobile World Congress i Barcelona att Ericsson och SAP tecknat ett samarbetsavtal.

– Vi tar nästa steg för att få ut applikationer på marknaden via molnet.

Med sig på länk från Hawaii hade han Sanyan Poonan, innovationsansvarig på SAP, som poängterade att det handlar om de två företagen är i ledarpositioner inom sina olika områden.

– Tillsammans har vi det som krävs för att få det att ta fart, det här är ett unikt samarbete, säger han.

– M2m kan bli som sociala medier på steroider. Det finns en enorm kraft i att bygga en infrastruktur med big data, mobilitet och molnet. Vi är glada att kunna erbjuda våra kunder Hana kombinerat med mobiliteten.

Som exempel på hur m2m kan användas i våra liv pratade han om möjligheten att kunna koppla sin väckarklocka till sin kalender – om ett tidigt morgonmöte skjuts upp kan man få sova längre. Om kaffebryggaren också är inkopplad kan den tiden också skjutas upp.

– Bilen kan larma när bensinen börjar ta slut och kylskåpet när det inte finns mjölk.

Allt detta är del av en enorm marknad enligt Hans Vestberg.

– Marknaden för m2m-tjänster kommer att ligga på 200 miljarder dollar 2017. Partnerskapet med SAP ger oss möjligheten att låsa upp en del av den potentialen. Genom att skapa ett ekosystem ger vi också operatörerna vägar in på nya marknader och sätt att möta företagens behov.

Tanken är att ett företag som exempelvis behöver en logistiklösning med m2m via sin mobiloperatör kan ta del av SAP och Ericssons gemensamma lösning.

Fakta

Analysföretaget Machina Research räknar med att m2m-marknaden växer kraftigt de närmaste åren. De tror dock inte på 50 miljarder uppkopplade enheter till 2020 som Ericsson utan nöjer sig med att antalet växer till 18 miljarder m2m-kopplingar 2022, 61 procent av alla uppkopplade enheter.
Värdet på marknaden beräknas öka från 200 miljarder dollar till 1200 miljarder dollar till 2022.
Det handlar framför allt om intelligenta byggnader och konsumentelektronik och i andra hand om sådant som bilar, hälsovård och smarta städer enligt Machina.