För ett par år sedan gjorde HP en misslyckad satsning på surfplattor med Palms operativsystem WebOS, ett operativsystem som man först nu gjort sig av med helt i och med försäljningen till LG. Det som gäller framöver för HP är mer standardiserade produkter, exempelvis Elitepad 900 som har Windows 8 som operativsystem och är tänkt att använda för företag. Under Mobile World Congress passar HP även på att visa upp surfplattor i lågprissegmentet med 7-tummaren Slate 7 som man slumpar bort för 169 dollar, alltså bara en dryg tusenlapp vilket gör den billigare än Googles Nexus 7 som kostar 200 dollar.

– Vi har varit lite sena på den här marknaden men framöver kommer vi men en komplett produktfamilj, säger HPs teknikchef Shane Wall till IDG News.
I HPs nya satsning på surfplattor ingår även att man bildat en ny enhet som ska driva på utvecklingen av nya produkter.

Shane Wall säger att HPs nya ledning med Meg Whitman vid rodret har betonat hur viktigt det är att företaget återtar initiativet på det mobila område och lägger gamla misslyckanden bakom sig. Han syftar främst på WebOS-satsningen men säger att detta inte var helt bortkastat eftersom de utvecklargrupper som etablerades då nu i stället kommer att ingå i det gäng som utvecklingar kring Windows 8- och Androidplattor.