Surfplattor och datorer med internetuppkoppling blev tidigare i år belagda med tv-avgift, då SVT börjat sända sina kanaler på nätet. Computer Swedens avslöjande väckte mycket uppmärksamhet och starka reaktioner. Bland annat gick SVTs vd Eva Hamilton ut i tv och dementerade att Radiotjänst ska kräva in tv-avgift från dator- och surfplatteägare.
Men, nu har Radiotjänst i Kiruna gjort slag i saken och börjat fråga dem som inte betalar tv-avgift om de har dator eller surfplatta.
”Jag blev precis uppringd av en kvinna från Radiotjänst som, efter att hon tagit reda på att jag hade internet och en dator hemma, välkomnade mig som kund. Vi pratar alltså 150 kr/mån i tilläggsavgift för att jag har internet hemma!” skriver en person som kontaktat Computer Sweden i ett mejl.
Radiotjänst menar att de fortsätter jobba som förut: de som inte finns registrerade som ägare av utrustning som kan ta emot tv-sändningar blir kontaktade och tillfrågade om läget. Och i dag omfattar utrustningen alltså mer än förr.
– Det handlar inte om att vi ska jaga personer med datorer. Men det har blivit så att fler manicker har blivit avgiftspliktiga. I dagligt tal kanske man uppfattar det som att vi jagar folk, men det vi gör är att föra en dialog om deras eventuella tv-innehav, säger Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst.
Grunden för att avgiftsbelägga datorer och surfplattor lades redan 2007, när lagen om tv-avgift uppdaterades och blev teknikneutral. Om en apparat kan ta emot en hel sändning ska den också avgiftsbeläggas – när SVT för en kort tid sedan började sända över nätet blev ny utrustning som datorer och surfplattor avgiftsbelagda.
Enligt Carl-Gustav Johansson har Radiotjänst ända sedan lagändringen 2007 varit förberedda på att ta ut avgift för fler typer av utrustning.
– Vi har börjat lite försiktigt nu, och de personer som vi kontaktar uppger oftast om de har någon utrustning, säger han.
Företag som vill slippa tv-avgift för datorer kan undvika den genom att ”plombera” utrustningen. Företag har tidigare kunnat genomföra plomberingar av vanliga tv-apparater och nu följer alltså datorer och surfplattor. De ska på något sätt se till så att tv-sändningar inte kan tas emot.
Som exempel nämner Carl-Gustav Johansson att be internetleverantören att blockera sändningarna. Eller att man på något annat, ospecificerat sätt stoppar mottagningarna. Därefter skickar de ett intyg till Radiotjänst, där de lovar att de gjort det omöjligt att se på tv med datorn.
– Vi ställer inte krav på hur de gör, och kommer inte heller åka runt och kontrollera. Vi litar på människor och i synnerhet företagen. De har knappast köpt datorer för att de anställda ska se på tv, säger Carl-Gustav Johansson.
Från 1 mars, det vill säga nu på fredag, ska företagen kunna skicka sina intyg om att datorerna plomberats.