(CS/Barcelona) Världens största mobilmässa hålls i Europa, men när det gäller 4g-användning är Europa utskåpat. Trots att 4g är ett av de heta ämnena på Mobile World Congress finns det just här i Spanien faktiskt inte alls några kommersiella 4g-tjänster.

Europa står för bara drygt fyra procent av alla 4g-abonnemang i världen, enligt Global Mobile Suppliers Association, GSA. Knappt tre miljoner européer hade lte-abonnemang i slutet av förra året. Antalet är så litet att Apple helt negligerat att lägga in stöd för de flesta lte-frekvenser som används här.

I ett tal nyligen konstaterade EUs it-kommissionär Neelie Kroes att det finns tio gånger fler européer än sydkoreaner – ändå leder Sydkorea när det gäller abonnemang. EU-kommissionären är mycket bekymrad, precis som många experter.

Magnus Melander är vd på konsultbolaget B3IT Connect Compute. Han har lång erfarenhet av att stötta svenska startupföretag.

– Att vi ligger efter i 4g–användningen behöver inte vara ett problem. Det är värre om företagen börjar flytta på sig för att innovationen sker någon annanstans.

Han påpekar att Europa redan tappat försprånget när det gäller mobiltelefonerna i sig. Apple och Samsung har tagit över från Nokia och Ericsson. Det här är en fortsättning på den utvecklingen, anser han.

– Jag ser hur det bubblar mer än på länge när det gäller startups på mobilområdet. Det skulle vara så sorgligt om de börjar lämna Europa för USA på samma sätt som alla nya och innovativa it-företag gjort i många år.

Tommy Ljunggren, nätutvecklingschef på Teliasonera, är bekymrad över Europas eftersläpning.

– Om inte Europa ligger i framkant är det inte säkert att de innovativa företagen kommer till oss och vill testa, säger han.

Han framhåller ändå att Europa har en bra chans att komma igen.

Ericssons vd Hans Vestberg delar inte oron, utan anser att det är en naturlig följd av att vi ligger långt fram på 3g.

– Visst sker allt mer innovation i Silicon Valley och Asien. Där finns vi också. Ericsson finns överallt och kommer att behöva bredda vår närvaro ytterligare, säger Hans Vestberg.