Bland alla nyheter på den stora mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona passar Arm på att visa sin senaste skapelse. Big Little är en processorarkitektur för mobiler och plattor som rymmer både långsamma och energisnåla processorkärnor av typen Cortex-A7 och snabba och strömhungriga processorkärnor av typen Cortex-A15.

Det innebär att de strömsnåla kärnorna kan användas för enkla uppgifter och de mer energikrävande kärnorna för mer avancerade uppgifterna. Resultatet blir mindre energiåtgång totalt. Arm hävdar att strömförbrukningen kan minskas med nästan 70 procent jämfört med de processor som används i dag.

På mässan visas Big Little-prototyper från Samsung och Renesas upp. I Samsungs fall handlar det om den åttakärniga processorn Exynos 6 Octa, fyra kärnor av varje typ, som visas i en surfplatta. Renesas visar den fyrkärniga processorn MP6530, två kärnor av varje typ, i en mobiltelefon.

Renesas Big Little-processor ska levereras till mobiltillverkare under slutet av året och finnas i mobiler på marknaden under nästa år. Under tiden pratar Arm om nya varianter av Big Little med snabba 64-bitars processorkärnor av typen Cortex-A57 och långsammare kärnor av typen Cortex-A53.

Fakta

Nvidia jobbar på en egen processordesign med olika typer av kärnor. Den ska innehålla fyra snabba processorkärnor och en långsam.