Mozillas operativsystem för telefoner ser ut att kunna få ordentlig vind i seglen. Tidigare i veckan skickade Sony och operatören Telefónica ut ett gemensamt pressmeddelande där de meddelade att de utvärderade satsningar kring Firefox OS.

Nu har Sony Mobile visat upp telefonen Xperia E med en variant av Firefox OS som främst är tänkt att använda för utvecklare. På Sonys blogg har man lagt upp en video samt ett antal dokument där man förklarar hur processen går till för att installera Mozillas operativsystem på telefonen.

Bakom projektet står Sony Mobiles svenska experter Andreas Sandblad och Per Åstrand som betonar att den version som nu visas upp inte ska användas för någon som bara vill testa att byta från Andoid till Firefox OS, ännu finns nämligen inte ens funktioner för att ringa i Sonys variant.

Enligt Mozilla ska det dock inte dröja länge innan de första färdiga telefonerna dyker upp och både Telefónica och Alcatel ska i sommar sälja Firefoxtelefoner från ZTE och LG medan Huaweis telefoner kommer senare under året.

Robert Nyman som är som teknisk evangelist på Mozilla uppger att man nu har avtal med 18 operatörer och fyra hårdvarutillverkare.
– Hos utvecklare har intresset varit enormt eftersom det är långt från optimalt att utveckla en lösning för IOS, en annan för Android och så vidare. Därför har många byggt hybrid-appar via Phonegap och liknande baserat på html5, och Firefox OS erbjuder en plattform till dem där allt är html5.
– Det betyder att de kan återanvända deras existerande html5-appar och behöver inte börja från början igen, eller bygga något specifikt för Firefox OS, säger Robert Nyman.

Fakta

Spanska Telefónica har 314 miljoner kunder i 25 länder och uppger att de första telefonerna med Firefox OS, förutom den egna hemmamarknaden, ska säljas i Sydamerika, Polen, Serbien och Ungern.