Jämfört med februari förra året är Röda Korsets minskning av sms-gåvor 92 procent – nästan en radering. Boven i dramat tror de är teleoperatörernas nya tjänst för sms-köp, Wywallet, där den som köper något (eller i det här fallet skänker bort pengar) måste registrera sig.
– Jag är övertygad om att det är anledningen. Vi har använt sms som kommunikation för akutkampanjer, det har varit det lättaste sättet. Efter första februari har det inte fungerat, och försöker du skänka pengar utan att använda Wywallet studsar sms:et, säger Pär Wilhelmsson, projektledare för Röda Korsets insamlingar.
Han tror att folk helt enkelt dragit sig för att använda Wywallet, teleoperatörernas nya mobilplånbok.
– Folk har inte fått information om hur det fungerar, och det finns massor av lösningar. En för att skänka en gåva, en för SL-biljetter och kanske en tredje för att handla på Ica. Vi på Röda Korset kan inte heller vara drivande för att någon ska ladda ned en app för att skänka en gåva någon gång per år, säger Pär Wilhelmsson.
Wywallet infördes 1 februari i år. Marknadschefen Adam Hasslert har förståelse för att ändringen påverkade sms-köpandet.
– Det är på grund av den stora förändringen 1 februari då man blev tvungen att registrera sig. Vi jobbar för fullt med att föra över folk till den nya plattformen och vi ska göra allt vi kan för att hjälpa välgörenhetsorganisationerna, säger han.
Samtidigt anser han att välgörenhetsorganisationerna hade kunnat bli bättre på att samarbeta med Wywallet för att sprida den nya metoden för betalningar.
– Om jag handlar i en butik behöver jag förstå hur jag kan betala där. Sms-betalningar har aldrig behövt marknadsföras utan har fungerat utan registrering. Om man vill sälja något nu behöver man förklara hur det fungerar och det är en utmaning att få till den kommunikationen.
Under vintern har Röda Korset anordnat en insamlingskampanj där sms-gåvor har varit huvudkanal för betalningar och även stått för majoriteten av de insamlade pengarna. Under våren får de hitta nya vägar.
– Då var budskapet att skänka med sms. Nu får vi hänvisa till sajten, men det kommer innebära fler trösklar till skillnad från sms-gåvor som var ett snabbt och enkelt sätt. I slutänden kommer det att drabba de som vi vill hjälpa, säger Pär Wilhelmsson.
Exakt hur stor del av de pengar som samlas in under en månad som utgörs av sms-gåvor svarar inte Pär Wilhelmsson på – men minskningen är ändå betydande anser han.
– Det är en tvärinbromsning. Det är den krassa verkligheten.
Även Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden säger sig ha märkt av de nya reglerna. Hjärt-Lungfonden har under de första månaderna genomfört en kampanj där de räknade med fler gåvor – den ökningen, 20 procent, har uteblivit. Och Cancerfonden säger sig ha märkt av en minskning.
– Jag har inte de exakta siffrorna i huvudet, men det är en klart vikande trend. Sedan är inte sms den mest betydande kanalen för oss, till skillnad från de som arbetar med katastrofhantering, säger Camilla Gärefors, konceptansvarig för insamlingar på Cancerfonden.
Både hon och Röda Korsets Pär Wilhelmsson säger att de genom Frii, Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, närmat sig Wywallet med önskemål om att bli undantagna kravet på registreringar. Undantag från kravet finns, till exempel för att rösta i Melodifestivalen.
– Frii har träffat Adam Hasslert (Wywallets marknadschef, reds. anm) och frågat om vi kan bli undantagna. Men operatörerna säger att det inte går, säger Pär Wilhelmsson.
– Mobiloperatörerna har flyttat över alla mobila betalningar till Wywallet. Ska de ha ett specifikt undantag för välgörenhetsoperatörer får de diskutera det. Melodifestivalröster är en tv-röstning vilket är en tjänst som mobiloperatörerna säljer. Det är inte en betalning.
Han öppnar nu för att hitta ett alternativ till Wywallet.
– Vi tittar på vilka olika lösningar som finns, och det finns väldigt många tekniker. Vi har inte landat där än, men det är väldigt bråttom att hitta en lösning. I maj och juni ska vi ha en ny kampanj och innan det hoppas vi att ingen katastrof inträffar.
Anledningen till att den som betalar med sms ska registreras är penningtvättslagen, som trädde i kraft redan 2009. Lagens syfte är att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism och organiserad brottslighet, till exempel genom att pengar slussas via kontantkort och betaltjänster. Sedan 2010 innefattar lagen även mobiloperatörerna.
1 februari flyttade Telia, Tre, Telenor och Tele2 sina betaltjänster via sms till den gemensamt ägda elektroniska plånboken Wywallet. Det är endast med Wywallet som det ska gå att betala sms-köp med telefonräkningen.