Affärssystemleverantören SAP använder sig av en otrolig mängd olika paketeringar av sina produkter, däribland 15 varianter av flaggskeppet Business Suite. Bland dessa märks Developer, Business Expert, Professional, Limited Professional, Business Information, Employee, Employee Self-Service, Employee Self-Service Core, Business Expert Upgrade, B2B Sales, Professional Upgrade, Limited Professional Upgrade, Business Information Upgrade och Employee Upgrade.

Nu har IDG News kommit över ett 131-sidigt dokument som är märkt confidential och är en slags manual som SAPs säljare ska använda för att förklara skillnaderna mellan alla licensformerna.

Konsultbolaget Strativas analytiker Frank Scavo har tittat närmare på detta och säger att han misstänker att SAPs jurister fått betalt per ord.

– Det mesta är ju helt obegripligt och jag utmanar vem som helst hos SAP att läsa igenom dokumentet och sedan med egna ord förklara innebörden.

Tidigare undersökningar som genomförts hos SAPs användarföreningar visar entydigt på ett utbrett missnöja med de krångliga avtalen där hela 95 procent av de tillfrågade tycker de är för komplexa.

Dessa synpunkter har framförts till SAPs ledning och i höstas lovade företagets vd Jim Hagemann Snabe att göra en översyn av licensavtalen. Ett steg mot detta är att införa en modell där man bundlar flera produkter i större paketeringar, så kallade Rapid Deployment Solutions.