– Communityaspekten är superviktig och vi har ett diskussionsforum på vår sajt. Men vi ser oss främst som ett nätmagasin med seriösa tester av hårdvaruprodukter, säger Edin Mehinovic, vd på , samt grundare och ägare av, webbplatsen Sweclockers.

Från början var sajten ett rent hobbyprojekt för Edin. I dag har den förvandlats till ett annonsfinansierat företag.

När han startade sajten på ideell basis 24 december 1999, ”det är det officiella startdatumet”, saknade han en svensk sajt med inriktning på datorkomponenter.
– Från början var det som en dagbok på webben. Men folk började snabbt engagera sig och ville hjälpa till. I dag är det ett trettiotal aktiva personer och de flesta får betalt för sina bidrag.

Antalet besökare är ungefär 70 000 per vecka, enligt Nielsen Netratings. Det antalet syftar på antalet unika webbläsare.

Oj, oj, oj 
I dag tycker Edin att namnet Sweclockers är lite missvisande. Det syftar på överklockning av datorer, se faktaruta här intill.
Har Edin sprängt några processorer under sina experiment?
– Oj, oj, oj. Det är klart att några datorer har börjat brinna och det händer fortfarande olyckor. Men det är annorlunda i dag, vi måste vara ansvarsfulla och tänka på säkerheten.

Tankarna på ansvarsfullhet hör kanske samman med att Sweclockers i dag är ett företag med fem heltidsanställda. Förutom Edin finns det en redaktionschef som bland annat ansvarar för kontakter med frilansare, en nyhetsredaktör, en programmerare och en säljare. Nyligen öppnades det första fysiska kontoret, i Göteborg, där säljaren och programmeraren sitter.

– Det är en markering att vi har säljet i Göteborg och det redaktionella i Stockholm. Det är viktigt för vår trovärdighet att vara oberoende gentemot våra läsare och annonsörer.

Testar inte allt
Sweclockers konkurrenter är enligt Edin främst datortidningar som testar produkter, till exempel Mikrodatorn som ges ut av samma förlag som Computer Sweden. Fokus vad gäller Sweclockers tester är datorer och datorkomponenter. För närvarande finns det inga konkreta planer på att bredda verksamheten till att kontinuerligt testa produkter som kameror och telefoner.

Sweclockers är inte ensamma om att ha tagit vägen från att vara ett hobbyprojekt till att bli annonsfinansierat.
Kommer fler hobbysajter att utvecklas på samma sätt?
– Jag tror det är svårare att göra den resan i dag, eftersom nätet är mer exploaterat. Men det finns alltid plats för nya idéer.

Och så krävs det hårt arbete för att lyckas.
– Jag har offrat universitetsutbildning och lagt ner extremt mycket tid för att arbeta med Sweclockers, säger Edin Mehinovic.

Fakta

  • Överklockning är att trimma processorn i datorn så att den arbetar med en högre klockfrekvens än den som tillverkaren har ställt in. Om systemklockan skruvas upp för mycket slutar datorn att fungera.
  • Klockfrekvensen är antalet taktslag som processorns inbyggda klocka gör per sekund. Den avgör hur snabbt processorn arbetar.

Besök sajten