– Vi överväger att ta kontakt med EU-politiker för att undersöka om man kan diskriminera en teknik till förmån för en annan och om inte denna public servicetjänst innebär ett handelshinder, säger Valentino Berti, ordförande för den svenska grenen av nätverket International Association of Microsoft Channel Partners.
Han och många med honom har noterat att SVT i höstas bytte leverantör för streamingtjänsterna vilket innebar att det plötsligt inte längre gick att använda SVT Play på telefoner med Microsofts operativsystem. Nu stöds nämligen bara Apples format HLS samt Flash där den senare dock är på väg att fasas ut hos många leverantörer.

– SVT löste detta för Android genom att släppa en app som bygger på Adobe AIR men man hävdar att Windows Phone är en för liten plattform att göra en likvärdig satsning på, något som våra medlemmar är irriterade på, säger Valentino Berti.
På SVTs egna forumsidor har diskussionerna stundtals varit mycket hätska och i den längsta tråden valde SVT att sätta ner foten och sätta stopp för flera inlägg.

SVTs tekniske projektledare Anders Hebert förklarar detta med att tråden utvecklats till ett forum för spridning av felaktig information men betonar att man snart ska tillkännage någon typ av lösning på problemet. Som svar skriver han att: "Nyckeln här är strömmande video. Sajter som Youtube använder inte strömmande video utan levererar en nedladdningsbar videofil till din telefon som spelas upp i videospelaren. Det finns ingen av våra rättighetshavare som tillåter oss att publicera nedladdningsbara videofiler. Dessutom lämpar sig den tekniken ganska dåligt för längre innehåll eftersom det blir väldigt tunga filhämtningar."

Anna Ström, Microsofts affärsområdeschef, säger att företaget har en konstruktiv dialog i positiv anda med SVT.
– SVT ska ta beslut i frågan inom kort och vi stödjer dem med nödvändig teknisk information.

Vare sig SVT eller Microsoft vill gå ut med några detaljer kring hur problemen ska lösas. Läser man Anders Heberts blogg så lutar det åt att SVT avvaktar utvecklingen kring html5. På bloggen skriver han att "html5-video låter som en bra idé för SVT Play men det finns fortfarande inget standardformat vi kan använda för våra program. Ett tag framöver kommer därför Flash att vara vår huvudsakliga videoplattform."

Bland utvecklare som CS varit i kontakt med står det dock klart att det rent tekniskt inte är särskilt komplicerat att utveckla en Windows Phone-app som kan hantera SVT Play.

– Räddningen kan vara tredjepartskomponenter, exempelvis 3ivx HLS Adapter for Windows Phone 8. Har kört med det sen i julas och det fungerar bra med tanke på de fåtal timmar det tog att bygga den, säger Jonatan Söderberg som har lagt upp en demoprodukt på sin webbsida.

En liten tröst för användare av Windowstelefoner kanske skulle vara att Radiotjänst knappast kan kräva tv-avgift för en apparat som inte hanterar strömmande video.

Det är dock inte en åsikt som delas av Johan Gernandt, kommunikationschef hos Radiotjänst i Kiruna.

– För att vara en avgiftspliktig tv-mottagare krävs att utrustningen kan ta emot en utsändning eller vidaresändning av tv-program. Det har inte någon betydelse huruvida den kan eller inte kan ta emot sändningar just från SVT Play. Om en Windows Phone kan ta emot en sådan sändning över huvud taget är den strikt juridiskt sett en avgiftspliktig tv-mottagare.

Fakta

Efter att ha använt webbpubliceringsplattformen Polopoly i tio år har SVT nu bytt till Escenic. Under 2012 bytte man även videoleverantör från Qbrick till Akamai. Samtidigt infördes ett nytt system för livestreaming där standardformatet i SVT Play är Flash HDS (HTTP Dynamic Streaming). Det är utvecklat av Adobe för uppspelning i en videospelare byggd i Flash Player.
Android-appen är byggd i Adobe Air och bygger på SVTs flashvideospelare, Flash HDS-video. För Iphone och Ipad används HTTP Live Streaming (HLS).
Android-appen är byggd i Adobe Air och bygger på SVTs flashvideospelare, Flash HDS-video. För Iphone och Ipad används HTTP Live Streaming (HLS).