I februari meddelade Netapp att man var på gång med produkter inom den kategori som branschen brukar kalla all-flash arrays, afa. Det innebär att man ersätter vanliga hårddiskar med flashenheter. Nu är det dags för marknadsledaren EMC att visa sina produkter.

Under våren 2012 köpte EMC flashspecialisten Xtremio för närmare tre miljarder kronor och har nu anpssat produkterna för det egna utbudet. Det gäller inte minst administrationsplattformarna.

De nya flashlagringsenheterna skiljer sig en del från EMCs tidigare satsningar där man använde pci-kort med flashminnen. Nu handlar det om mer standardiserade ssd-diskar i 2,5-tumsformatet.

Varje flashdisk rymmer 200 GB och sitter i kontrollenheter med 16 diskar i varje modul vilket ska innebära att användarna får tillgång till 1,9 TB.

Xtremio Array har ett utförande som är anpassat för klustrade system och därmed ska gå att bygga ut efter behov. EMC uppger att de nya enheterna har inbyggda funktioner för deduplicering samt att öka lagringsvolymerna efter behov.