Redan i slutet på 90-talet började IBM att satsa på Linux och öppen källkod. Nu ska företaget göra ytterligare satsningar på området. Närmast på tur står en produkt kallad Smartcloud Orchestrator som bygger på den öppna molnplattformen Openstack. Målsättningen för stiftelsen Openstack Foundation är att standardisera molnet och här vill IBM gärna bli en viktig aktör.
IBM uppger att man med Smartcloud Orchestrator ska kunna bygga nya molntjänster på några minuter samt minska driftskostnaderna genom att automatisera programinstallationerna.

När IBM nu sätter ner foten och på allvar väljer Openstack som den breda vägen fram kommer det troligen att bli tufft för företagets utvecklare. Flera av IBMs tidigare molnsatsningar inom Smartcloud bygger nämligen inte på Openstack.

– Det känns väldigt bra att IBM nu satsar så hårt på Openstack men de har lång väg att gå innan de blir klara med att anpassa alla sina produkter och tjänsten för denna plattform, säger Josh McKenty, en av Openstacks utvecklare, till tidningen Network World.

Enligt IBM ska företaget nu ha satt 500 utvecklare på att jobba med projekt som är relaterade till den öppna molnplattformen. Närmast på tur i anpassningen för Openstack kommer en produkt kallad Smartcloud Monitoring Application Insight som ska bli klar någon gång före sommaren.

IBM tillhör medgrundarna till Openstack Foundation som har närmare 200 medlemsföretag, däribland VMware, Intel, Red Hat, Cisco, Dell, HP, IBM, AMD, Canonical, Suse Linux och Yahoo.

Bland dessa företag skiljer det sig mycket i hur långt man har kommit mot den mer öppna molnvärlden. Dell har exempelvis också sagt att fokus framöver ligger på Openstack men att företaget troligen inte blir klar med några produkter förrän närmare årets slut. Rackspace, som varit med i Openstack Foundation från start visade upp sina första produkter redan sommaren 2012 medan HP presenterade ett antal betaprodukter i slutet på 2012. Ett av företagen som valt att inte satsa på Open Stack är Amazon som är marknadsledande när det gäller flera typer av molntjänster.

Fakta

Openstack är en öppen infrastruktur för molnet. Projektet startades 2010 av Rackspace och Nasa som bidragit med källkod dels från Nasas Nebulaplattform och från Rackspace Cloud Files platform.
Openstack Foundation bildades i september 2012 och har cirka 180 medlemmar.