När SVT i höstas bytte videoteknik fick företaget hård kritik för att det inte längre gick att se SVT Play på telefoner med Windows Phone. Det beror på att SVT valt att satsa på Apples hls-teknik samt Adobes Flash för sina videoströmmar.

Ingen av de teknikerna stöds i Microsofts operativsystem för mobiltelefoner. För användare av Android har man utvecklat en video-app och nu har SVT beslutat att även utveckla en sådan för Windowstelefoner.

– Planen är att paketera om hls-video i en särskild videospelar-app som vi hoppas kunna bli klar med i april, säger Anders Hebert, teknisk projektledare på SVT.

Längre fram är målet att satsa på html5 med tekniken mpeg-dash, alltså dynamisk streaming över http.

– Det är vad Microsoft siktar på att stödja i telefonerna också .

SVTs beslut att satsa på Windows Phone välkomnas givetvis att kritikerna. CS har tidigare skrivit om hur konsultföreningen International Association of Microsoft Channel Partners varit mycket missnöjda med att SVT valt en teknik som utestänger inte bara Windows Phone utan även flera andra plattformar.

Jörgen Enström, vd på Exor IT-byrå och en av medlemmarna i konsultföreningen, säger att det nog är helt rätt tänkt att välja tekniken mpeg-dash.

– Dock är det svårt att veta när den standarden blir klar. Det största misstaget SVT gjorde var att ta bort stöd för massor av telefonerplattformar som fram till september fungerade mycket fint och ersätta detta med hls som enbart stöds av Iphone 4 eller nyare.

– Man skulle ha legat kvar med den gamla tekniken som byggde på att innehållet streamades till den spelare man hade telefonen, i detta fall Windows Phone Windows Media Player, säger Jörgen Enström.

Han är även kritiskt till den upphandling som SVT gjorde förra året.

– Jag anser att upphandlingen är felaktigt gjord och man skulle ställt krav på att den fungerande teknik man redan hade skulle fungera tills det att den nya tekniken i html5 blev standard.

De utvecklare som CS varit i kontakt med ser positivt på den kommande inriktningen mot html5.

Jonatan Söderberg, konsult på Knowit och som själv utvecklat en videospelare för Windows Phone, säger att han i grunden tycker att SVT har rätt inställning för deras tjänst där man valt att gå från appar till en ren webbtjänst med responsiv design. Däremot är även han kritiskt till att man valde att satsa på Apples och Adobes tekniker.

– Mpeg-dash är ju en iso-standard så där blir man inte låst till en eller ett par leverantörer på samma sätt, så det känns som rätt väg att gå även om tekniken är relativt ny och inte så utspridd ännu.

Även Johan Petersson, mobilspecialist på konsultbolaget Altran, anser att SVT är inne på rätt spår.

– Det är på tiden att SVT äntligen tar sig i kragen och stödjer alla mobila plattformar och mpeg-dash passar väldigt bra för mobil streaming eftersom den kontinuerligt anpassar bitraten efter uppkopplingen.

Fakta

  • Dynamic adaptive streaming over HTTP (dash), en teknik som även kallas mpeg-dash och innebär att man kan sända video direkt till webbläsaren. Den konkurrerar med Apples teknik hls, http live streaming, Adobes hds (http dynamic streaming) och Microsofts Smooth Streaming.
  • Mpeg-dash blev en iso-standard i april 2012.