Tv är inte längre vad det har varit. Det konstaterades under en paneldebatt på Webbdagarna i dag.
– Förut var det en apparat men nu handlar det i stället om rörligt innehåll som kan ses på olika skärmar. Det kan vara hela program eller korta klipp. Det kan vara i kanaler eller liveströmmande video, säger Cecilia Beck-Friis, direktör för digitala medier på TV4.
Kraven på tillgänglighet har ökat och mobiliteten står i fokus, konstaterar hon.
– I dag har vi en direktrelation med tittarna – vi finns tillgängliga på andra platser utanför själva apparaten. På sociala medier exempelvis. Och det här ställer oerhört stora krav på oss.
För att möta kraven har TV4 arbetat med att låta tittare vara med och tävla i realtid. Och inför nästa omgång av Let's Dance planeras också ett större inslag av att låta tittarna följa med bakom kulisserna på sin dator eller mobil.
– Vi vet att en väldigt stor andel har en skärm i knäet när de ser på tv. Så det här är ett sätt att koppla ihop de båda skärmarna, säger Cecilia Beck-Friis.
De traditonella tv-bolagen utmanas också av att användarna inte längre bara konsumerar rörliga bilder utan också producerar dem.
– Det är så enkelt i dag att alla själva kan lägga upp videor, säger Anna Gernandt som ansvarar för YouTubes mediepartners i Norden.
Varken hon och Måns Adler, grundare till videoströmningstjänsten Bambuser, ser sig som rena konkurrenter till traditionell tv – delarna kompletterar varandra.
– Visst var det en del skepsis till oss i början men då var det ju ärligt talat inte så bra teknik heller, säger Måns Adler.
Det professionella och välproducerade behöver inte hamna i konflikt med det mer amatörmässiga. Allt handlar om vilka mål och vilken ambitionsnivå man har konstaterade panelmedlemmarna. Bambuser används i traditionella nyhetsprogram när personer på plats filmar sådant som tv-bolagen själva inte har möjlighet att filma – händelser i Syrien, Egypten och minuterna efter Breiviks bombdåd i Oslo är några exempel.
– Det nya som har hänt på senare tid är att människor är beredda att betala en mindre månadsavgift för det mer professionella innehållet, säger Niclas Ekdahl, vd på Viaplay.