I september meddelade Tele2 och Telenor att man via det samägda bolaget Net4Mobility planerar att täcka den frekvens Iphone 5 använder (1800 MHz) och har sedan dess genomfört tester runt om i landet.

I januari uppgraderade Apple IOS och passade på att ge utökat lte-stöd för 36 operatörer runt om i världen, däribland Finland och Danmark.

Nu i helgen öppnade Telenor för 4g-trafik i 1800 megahertz-bandet på 17 orter, däribland Oslo men ännu är det inte klart när det svenska nätet är klart.

– Vi testar 4g på 1800-bandet på ett begränsat antal basstationer på olika platser i landet men när det kommer igång är en annan fråga som det är för tidigt att svara på, säger Andreas Hamrin, presschef på Telenor Sverige.

Även operatören Tre kommer att satsa på 4g-nät för Iphone.

– Jo, det blir antingen 1800 eller 2100-bandet. Mycket hänger nog på hur de andra operatörerna gör och hur Apple gör med 4g i kommande mobiler, säger företagets informationschef Erik Hörnfeldt.

Telia har ännu inte presenterat några konkreta lösningar kring problematiken med Apples telefoner men företaget har sedan årsskiftet tillstånd att utnyttja 1800-bandet för 4g. Den version av Iphone 5 som säljs i Sverige stöder även 2100 och 850 MHz. Teliasonera och Tre kör båda på 800 och 2600 MHz, medan Tele2 och Telenor har 900 och 2600.

– Vi kommer att bygga 4g på frekvensbandet 1800 MHz, men tidsplanen för det är ännu inte satt. Tanken är att vi ska använda det frekvensbandet för att förstärka täckningen på vissa orter, säger Nicholas Rundbom, pressansvarig på Telia.

Han poängterar att även om det kommer att finnas täckning i 1800-bandet på vissa orter så betyder inte det att 4g plötsligt kommer att fungera med Iphone 5.

– Apple måste göra en uppdatering av mjukvaran för att det ska funka. Vi ser Iphone 5 som en 3g-mobil. Först om Apple släpper en Iphone med stöd för frekvensbanden 800 MHz och 2600 MHz – som vi i huvudsakligen bygger vårt 4g-nät på kommer vi betraktas iPhone som en 4G-smartphone. Detta för att sätta rätt förväntningar hos kunderna.

Den enklaste lösningen på problematiken är att Apple i nästa version använder 4g-kretsar som stöder flera band, exempelvis ST-Ericssons nya variant som stöder 17 band eller Qualcomms RF360 som har "globalt lte-stöd".