HTCs nya smarttelefon One släpps senare än förväntat, vilket kan leda till att företaget tappar mark i relation till Samsungs kommande smarttelefon Galaxy S4. Den taiwanesiska mobilleverantören hade från början planerat att släppa den nya luren globalt i mars. Men under onsdagen meddelade företaget att försäljningsstarten blir försenad.

– Vi börjar expediera förbeställningar i slutet av mars, på vissa marknader, och räknar med att släppa den på ytterligare marknader i april, uppger en icke-namngiven företrädare i e-postmeddelandet, till IDG News.

Uttalandet om förseningen gjordes efter att den brittiska smarttelefonleverantören Clove Technology hade skrivit på sin företagsblogg att HTC One ska släppas den 29 mars, två veckor efter det först aviserade datumet.

I dagsläget är det oklart vad som orsakar förseningen, men HTCs nyaste telefon innehåller flera avancerade komponenter där utbudet är begränsat, säger Nicole Peng, som är analytiker på Canalys.

– HTC anser att produktinnovation är viktigt, men deras logistik har haft problem, säger Nicole Peng.

HTC One innehåller en 4,7-tumsskärm med en upplösning på 468 pixel per tum och levereras i ett aluminiumfodral, tillsammans med en så kallad ultrapixel-kamera, för att få bättre foton.

HTCs lansering av smarttelefonen One är avgörande för företagets smarttelefonförsäljning, som har tappat till konkurrenter som Samsung.

Genom att HTC tvingas skjuta upp lanseringen, så riskerar företaget att One-luren dränks i uppståndelsen kring den Samsungs kommande Galaxy S4-telefonen, som väntas bli lanserad sent i mars, eller i april.

– Troligen kommer den att hamna i konflikt med S4 och Samsung planerar en massiv marknadskampanj. Och om de hamnar i konflikt, så kommer det definitivt att skada HTC.

Fakta

Tidigare har HTC drabbats av flera förseningar. I fjol släppte HTC sina smarttelefoner sent till den amerikanska marknaden som en följd av problem med det amerikanska tullväsendet som en följd av HTCs dåvarande patentkrig med Apple. Företaget har också haft problem med att klara efterfrågan av sin femtums HTC Butterfly.