Om ett träd sågas ner i regnskogen och ingen vet om det, utom den som håller i motorsågen, har det hänt då? Det blir i varje fall svårare att hemlighålla olaglig avverkning med en ny teknik från nederländska Gemalto, utvecklad i samarbete med brasilianska Cargotracck.

Regnskogen anses betydelsefull för jordens koldioxidbalans, eftersom den absorberar en stor del av koldioxiden i atmosfären. På senare år har brasilianska regeringen infört skydd mot avverkning, men tjuvhuggning är ett stort problem. Höga virkespriser har gjort det lönsamt.

Den nya tekniken består av ett kretskort med en speciell teknik för internetuppkoppling över mobilnätet. Kortet monteras i träd i känsliga områden. Om någon sågar ner trädet loggas det och rapporteras över internet.

Visserligen brukar det inte finnas något mobilnät att ansluta sig till ute i skogen. Men trädstammen och kretsen hamnar så småningom på ett timmerlass. Kretsen är konstruerad så att den märker när ett mobilnät kommer inom tre mils avstånd, och då skickar den över meddelandet.

Ett exemplar av träddatorn finns på Tekniska museet i Stockholm.