Innovationstävlingen Travelhack avgjordes i Stockholm i helgen. 21 lag med sammanlagt 79 deltagare kämpade under 24 timmar med att skapa mobilappar och webbtjänster som ska förbättra kollektivtrafiken.

Vinnare utses i tre olika kategorier, samt totalt. I kategorin En kollektivtrafik för alla vinner mobilappen Resledaren. Det är en reseplanerare för SL, Storstockholms Lokaltrafik, som är avsedd för personer med kognitiva funktionsnedsättningar, till exempel inom autismspektrumet eller adhd. Appen innehåller till exempel påminnelser, kom-ihåg-lista, samt information om byten.

Reseledaren utses också till totalvinnare, vilket innebär att de fyra tävlande får åka till utvecklartävlingen Disrupt i San Francisco i september.

I kategorin Så mycket bättre heter vinnaren Biljettapp som samlar trafik- och resandeinformation i form av en så kallad smart biljett som bjuder på fortlöpande information om resan. I kategorin Roligare rörlighet är det appen Travel Mashup som vinner. Det är en musikspelare som hämtar information från resan och närmiljön och mixar ihop låtar baserat på en resas längd, hållplatser och miljöer.

Travelhack är ett samarrangemang med SL, Samtrafiken och Viktoria Swedish ICT som initiativtagare.