Varför öppnar ni den här frågetjänsten?
– Debatten om unga och internet har varit väldigt het på senare tid – från näthatsdebatten och nu senast den tragiska händelsen i Kumla. Vi forskar båda om barn och internet men märker hur många som uttalar sig i media i dag spär på oron.
– Så vi kände att vi inte bara kunde stå vid sidan av och låta skräckdebatten fortgå. Vi diskuterade hur vi kunde göra för att nå ut med den kunskap vi har som forskar i de här frågorna och i helgen gjorde vi ganska snabbt den här tjänsten.

Vad ser du för problem med att man pekar på farorna på internet?
– Orsaken till att det gör mig orolig är att man målar upp skräckbilder som inte bygger på forskning utan på antaganden och gissningar. Trots att det görs i all välmening skapar det en situation där man riskerar att barnen slutar berätta för sina föräldrar vad som händer dem på nätet – just det som är det enda som vi med säkerhet vet är en trygghet för barnet.
– Troligen är det till och med bättre med vuxna som inte säger någonting om internet till sina barn för det ökar i alla fall chansen att barnen vågar berätta för dem om de råkar ut för något. Och det är ju fruktansvärt tragiskt när avsikten bland många föräldrar som målar upp skräckbilder är att hjälpa barnet.

Tror ni att människor hittar till er tjänst?
– Nja, det är ju ingen optimal miljö. Särskilt som just en del av dem vi vill nå inte letar på internet i första hand. Det vore bättre om vi kunds få en möjlighet till det här i andra medier. Men det här gick snabbt – vi har ju ingen finansiering och gör det här vid sidan av.

Hur snabbt hoppas ni kunna svara på frågor?
– Oj, det är svårt att säga. Vi vet ju inte än vad de kommer att handla om. Kanske det inte kommer in några seriösa frågor – kanske kommer det in fyrtio... Men nu i början lägger vi nog rätt mycket tid på att besvara dem.

Har ni några andra planer med sajten?
– Ja, vi hoppas att knyta fler forskare till oss. Och så skulle jag gärna öppna en version på engelska – de flesta andra länder har inte kommit lika långt i sin forskning på det här som vi i Sverige har.