När Mojang, företaget som står bakom Minecraft, inom kort lanserar onlinetjänsten Realms för att knyta ihop spelarna med varandra i multiplayerspel så är det Amazon som får ta hand om spelvärldarna för de mobila spelarna.

Mojang har varit kunder hos Amazon sedan starten.

– I början var det helt klart enkelheten som styrde att det blev så. Då var våra behov ganska små. Sedan har Amazon kunnat svara väldigt bra när behoven växt, säger Daniel Frisk som är ansvarig för it-arkitekturen på Mojang.

I dag, när spelet sålts i över 10 miljoner exemplar, är kraven annorlunda. Varje gång någon startar spelet kopplar det upp sig mot nätet för att logga in. Både nedladdningarna av spelet och när folk loggar in varierar mycket över dygnet.

– Även om vi har spelare runt om i världen så varierar belastningen. När den är som störst är den sju gånger större än när den är som minst, säger Daniel Frisk.

Nästa steg för Mojang är att öppna en tjänst för att låta spelarna möta varandra i spelet utan att behöva sätta upp en egen server. Då har företaget valt två olika lösningar. För pc-versionen av spelet anlitas Multiplay, ett företag som specialiserat sig på att sätta upp just spelservrar.

För mobilvarianten ska företaget göra en egen lösning med hjälp av Amazons molntjänst. Amazons servrar får även ta hand om onlinedelen i företagets nya spel Scrolls.

Vid sidan av kapaciteten tycker Daniel Frisk att Amazon är svårslaget när det gäller olika funktioner och flexibilitet. Ett exempel är att det går att emulera en traditionell hårddisk, vilket kan vara nödvändigt för att slippa skriva om äldre, icke molnanpassade applikationer.

– Vi är medvetna om att det blir en viss inlåsning. En del av den handlar om själva innehållet. Säg att du har 100 000 spelservrar så är det inget du flyttar i en big bang. Sedan finns det en viss kunskapsinlåsning också. Vi har lärt oss en massa viktiga småsaker om hur tjänsten fungerar.