Efter en något trög start under 2011 började försäljningen av de så kallade Chromebookdatorerna ta fart ordentligt i höstas där de fram för allt hittat en plats inom utbildningssektorn. Samsung och Acer och varit med från start och har sedan dess fått sällskap av Lenovo, vars Thinkpad X131e Chromebook är en slagtålig variant för skolor. I februari meddelade HP att man skulle satsa på en modell kallad Pavilion 14 Chromebook med skärm på 14 tum.

De första modeller som nu börjar säljas hos Elgiganten, Komplett och Dustin är Samsungs Chromebook samt Acer C7 Chromebook. Samsungs modell väger bara 1,1 kilo och är 17,5 millimeter tunn samt klarar batteritider på 6,5 timmar. Den är prissatt till 3 000 kronor medan Acers modell kostar 2 300 kronor. Acer C7 har en skärm på 11,6 tum och klarar fyra timmars batteridrift. Skillnaden mellan de båda är att Samsung använder den egna processorserien Exynos 5 medan Acer bygger på Intels Celeronprocessor.

På vissa marknader har Samsung även introducerat en betydligt mer kraftfull version kallad Pixel som bygger på Intels Core i5-processor men då rasslar priset iväg till närmare 10 000 kronor och i dagläget går den inte att köpa i Sverige.

Computer Sweden har snabbtestat Samsungs Chromebook och kan konstatera att det är en pigg liten burk som startar oerhört fort men givetvis har sina begränsningar. Är man en inbiten användare av Googles produkter är det dock lätt att komma igång och bara man loggar in på sitt Googlekonto får man en välbekant arbetsmiljö med dokumenten samlade i Drive och alla inloggningar på olika webbtjänster synkade och klara. Alla som köper en Chromebook får dessutom 100 GB gratis utrymme på molnlagringstjänsten Drive.

Fakta

Datorer med Googles Chrome OS har oftast 2 GB arbetsminne och en flashdisk på 16 GB. Tanken är att det mesta ska lagras i molntjänsten Drive där man får utrymme på 100 GB.
Datorerna har direktlänkar till tjänster som Google Sök, Gmail, Drive, Maps, Youtube, Google+, Kalender, Presentation och Kalkylark.