Varifrån kom idén till STHLM Startup Hack?
– Det här är det andra året vi anordnar STHLM Startup Hack. Vi som startade upp det förra året hade själva varit och besökt andra hackatons runt om i landet, och tyckte helt enkelt att det var en riktigt rolig grej. Vi ville göra något liknande, och vi har märkt att det finns ett stort intresse för det.

Varför har hackaton-formen blivit så populär?
– De vi pratat med brukar fram för allt säga att man hamnar "in the zone". Man har en tydlig målsättning och en tidspress, vilket gör att man får väldigt mycket gjort på en kort tid. Men sedan handlar det såklart också om att ha det trevligt tillsammans, knyta nya kontakter.

Vad vill ni uppnå med ert event?
– I första hand vill vi bara ha en rolig dag tillsammans. Själva hacket är på 12 timmar, sedan anordnar vi en fest där folk kan umgås, knyta kontakter och ha det trevligt. Men visst vore det kul om vi också kan hjälpa till att sätta Sverige lite mer på kartan. Communityn här blir bara större och större.

Kan man fortfarande anmäla sig?
– Visst kan man det, vi tar emot anmälningar till den 14 april, och det är gratis. Efter det så går vi igenom dem och väljer ut vilka som får delta. Vi väljer inte på meriter i första hand, huvudsaken är att det blir ett trevligt event med en bra mix av människor.

Fakta

Hackarmaraton, på engelska hackathon - långvarig tävling i programmering eller i att knäcka säkerhetsfunktioner. Vanligtvis sitter deltagarna i samma lokaler, och det hela kan pågå dygnet runt i flera dagar.