Se en större version av kartan

Den lilla promenaden:

1. Välskyltat. Nu står det åter Ericsson på hustaket, precis som i början när EIS startade här närmast Galleriaentrén. Efter dem byttes skylten till Nokia, ICL, Fujitsu och Fujitsu Siemens. Den som tjänade mest på hela karusellen var skyltfirman!

2. Granngårdar. Gårdarna på vägen bort mot Forum grönskar. Här hittar man både stora skulpturer och små serveringar. Motorola och Fujitsu har fått en ny granne i FOI som samlat sina trupper här från en rad olika adresser.

3. Labyrint. Här fanns IBM under ett expansivt skede. Till slut blev en flytt nödvändig eftersom allt fler gick vilse i korridorerna som slingrar sig runt två identiska innergårdar. I dag finns KTHs It-universitet i kvarteret vilket ger campuskänsla i stråket bort mot Galleriaentrén.

4. Äppelhuset. Apples högkvarter sedan huset byggdes. Apple kom hit från ett industriområde i Solna, i skuggan av Hagalundsberget. Men i höst flyttar Apple till Hötorget inne i Stockholms city.
– Vi har ju bytt bransch liksom, Ipod hör hemma i city, säger en anställd.

5. Färdig för sängen. Memory Hotel fördubblade med ens hotellutbudet och gav pionjären Mr Chip konkurrens om både rum och representationsmatsalen framför andra.

6. Efter asfalt och grus. Grönlandsgången är en lummig oas, en vänlig skogsremsa som mynnar i Grönlandsparken med sina tuktade gångar. Trädbeståndet är rikt på ovanliga arter och längst in i parken kan man sitta ute och äta på Micro Hof.

7. Rivningskontrakt. Även om de bägge fabrikerna som Rifa/Ericsson byggde längs Isafjordsgatan är rivna så finns senaste ägaren Infineon kvar i kontorshuset.

8. Hjärtat. Electrum är Kistas högkvarter. Här finns hjärntrusten Stiftelsen Electrum med sina döttrar Science City och Stockholm innovation and growth. Dessutom Sics, Esri, Mobila gymnasiet, Acero, Acqurus och KTH. Restaurang och konferensanläggning därtill.

9. Kunskapsintensivt. Här låg Lotus högkvarter på sin tid, nu noterar vi utbildningsföretaget Silf Competence.

10. Rock on. Det stora röda kvarteret innehåller en jättelik grön innergård. IDC hör till hyresgästerna, annars är det mest Ericsson. Förr fanns NCR i huset.
Värt att observera är att telefonaffären på Kistagången, Mobilgruppen, säljer elgitarrer också. Företagsrocken lever!

11. Smällkaramell. Det står något annat på skylten i dag, men många kallar det fortfarande för Enatorhuset.
I februari 1986 invigdes huset med det största party som Kista sett med över 2 000 minglande gäster. Bland dem fanns kunder som funderade över hur mycket de själva bidragit med till marmorgolvet och den glasade hissen.

12. Först på plats. Hotellet Mr Chip var Kistas första hotell och representationsmatsal. I dag är det kanske lite bortglömt.

13. Utflyttat. Det är ganska tyst kring Intel numera och läget känns lite bakgård. Det svenska kontoret styrs numera från Benelux-högkvarteret.

14. Svåruttalat. Efter åratal av tillbakadragenhet på Oddegatan och en period av utåtriktning i Forum ligger nu IBMs högkvarter i Kista Entré, stadsdelens nya ansikte. Liksom grannarna har de en del problem på det internationella planet med besöksadressen Knarranäsgatan!

Kista Entré markerade tillsammans med tornet Kistas pånyttfödelse efter Ericssons nedskärningar. Att det fungerar framgår av fasadens företagsnamn: Compuware, SPSS, The Mathworks, Philips och Sybase.

En stor och luftig restaurang och Sveriges största Friskis & Svettis bidrar till att göra hörnhuset till en knutpunkt.

15. Högst i kvarteret. Känner du någon i huset kan du nog få kliva upp taket och skåda ut över hela Uppland.
Fortfarande finns många tomma våningar i Science Tower men de lägre trekantsbyggnaderna börjar bli fulla. Appear Networks, Extreme Networks, Symantec och Unisys hittar vi bland hyresgästerna.
I bottenvåningen två restauranger, den enklare Zenit och den exklusiva Glaze.

Yttervarvet:

16. Tallrikskamp. Tele2 och Comviq skyltar med Kistas största parabol, men Ericssons i huset bakom tar upp kampen.

17. Gamla anor. Kista Gård är en idyll från 1800-talet. I övervåningen på huvudbyggnaden satt FRA under början av andra världskriget.

I dag är den konferensgård, i planerna för Kistas framtid ett slags kulturcentrum.

I närheten står en runsten från 1 000-talet.

18. Tallsus. IBMs klassiska högkvarter i skogen, byggt så nära tallarna det någonsin gick. I dag fylls huset av IBMs konsulter från köpet av Price Waterhousecoopers.

19. Framtidsbaracker. Kista IP är granne med en barackstad med studentbostäder.

20. Telelabb. Nokia flyttade sitt mobillabb hit under bubbelåren då Kista utnämndens till världens mobilhuvudstad.
Om Nokia blev klokare av det är en ännu obesvarad fråga. Men det retade säker närmaste grannen.

21. Dominans. Ett kvarter Ericsson, tidvis hemvist för koncernens eget it-system.

22. Goda grannar. Combitech och Saab Technologies står det på fasaden och man anar att samarbetet med Ericsson har något att göra med lokaliseringen.

23. Fönster mot gården. Kring en stor gård vätter flera kontorshus. I 39:an huserar Nanoradio, Netsecure och Contextvision.

24. Ledningscentralen. Sony Ericssons högkvarter.

25. Högsta säkerhet. Sectra med sina avlyssningssäkra mobiltelefoner finns i huset liksom träkolsgrillen Saqi.

26. Fotohistoria. Agfa-Gevaert är något så sällsynt som ett fotoföretag med hundraåriga traditioner.

Även om Agfas kameror och filmrullar försvunnit från butikshyllorna lever företaget gott på digital bilhantering i tryckerier och sjukhus.

27. Jätten. Ericssons koncernhögkvarter.

28. Framtiden. Kista gymnasium.

29. Välsorterat. AxCom AB, ett dotterbolag inom Axel Johnson International, är stor distributör inom telekom-branschen.

Företagsväxlar, mobiltelefoner, minneskort och hela system finns i sortimentet.

30. Mediefabrik. Dicentia står det nu på fasaden sedan cd- och dvd-fabriken DCM köpts av danska SDC.
Resultatet blev norra Europas största tillverkare av digitala medier – som också växer inom online-distribution, alltså legal nedladdning.

31. Nya ungar i kvarteret. Enea har övertagit det som i många år var HPs högkvarter.
Läromedel. Kunskapsgymnasiet ligger här. I bortre änden av huset fanns för länge sedan Microsoft som efterträddes av Docendo.

32. Läromedel. Kunskapsgymnasiet ligger här. I bortre änden av huset fanns för länge sedan Microsoft som efterträddes av Docendo.

33. Sluten cirkel. I dag står det ÅF på fasaden, länge stod det Readers Digest men det har faktiskt stått IBM på fasaden i Kistas pionjärår. Nu är varvet fullbordat sedan IBM flyttat in i nya lokaler mitt emot.

34. Småstadskänsla. Stadsdelen Ärvinge har en charmerande småstadsgata med små torg bakom den veckade kontorsmuren. Här sitter en exklusiv skara: Tietoenator, Novell, Ingram Micro, Atea och Oracle.

35. Allt man kan önska. Givetvis Kista Galleria. Massor av modebutiker men också Clas Ohlson och Kjell & Co i norra änden vid Filmstaden. På andra sidan mångkulturell torgmarknad.

Här äter du:

En mycket ovetenskaplig rundfråga till ett knippe företag i Kista ger ett dominerande utslag för Food Court, ett torg omgivet av ett tjog restaurangdiskar med mat från de flesta kulturer. Trångt, bullrigt och ibland snorkig personal säger några, omväxlande och kul säger majoriteten. Ett hett tips är den italienska disken som också har de längsta köerna.

Representation med vita dukar: Glaze i Science Tower, Memory Hotel.

På avstånd: Hägerstalunds Värdshus vid Barkarby och Michelinprydda Edsbacka Krog i Sollentuna