Nyligen meddelade Jönkopings kommun att man slagit upp portarna till ett antal accesspunkter som ska täcka centrala områden med trådlösa nät. Här kan man surfa gratis i två timmar men vill man surfa en hel dag är priset 1 euro. Även i Helsingborg satsas mycket på trådlösa hotspots och kommunens it-utvecklingschef Jukka Heino berättar att man sedan tidigare har cirka 1400 accesspunkter som täcker skolor och andra kommunala lokaler och har cirka 7000 användare per dag.

– Nu är vi i slutfasen att utöka det här nätet till åtta publika surfzoner, fria så klart. I början på juni räknar vi med att ha zonerna i drift. Allt detta går i vår egen infrastruktur och på så sätt får maximal utväxling av gjorda investeringar, säger Jukka Heino.

Till skillnad från satsningen i Jönköping kommer Helsingborgsborna inte ha några begränsningar för hur länge de får vara uppkopplade.
Satsningen inleddes redan förra året då kommunens politiker budgeterade tre miljoner kronor för att etablera trådlöst nät i stadskärnan. Helsingborgs Dagblad skrev om projektet förra våren då man frågade kommunalrådet Peter Danielsson om han såg några speciella problem med att man kan logga in på nätet anonymt.

– Vi har inte kunnat se några juridiska eller moraliska problem. Vi har ju redan surfzoner på flera ställen och det kommer att bli än viktigare i framtiden.

Peter Danielsson uppgav förra året att själva investeringen skulle kosta tre miljoner kronor.

– Sedan tillkommer några hundratusen kronor i driftskostnader varje år.

Till CS säger Jukka Heino har själva hårdvaran består av ett 40-tal basstationer på åtta platser.

– Antalet accesspunkter beror mycket på hur många hinder det finns inom området för radiovågorna att täcka hela området. Även antalet möjliga anslutningar är beroende på antalet accesspunkter.