1/1030 (26) Katarina Bonde. Vd för riskkapitalbolaget Kubi LLC.
En stark röst för att få in mer it-kompetens i styrelserna. Sitter bland annat i styrelserna för Sjätte AP-fonden, Micronic Mydata och E-builder.
2/1029 (28) Anne-Marie Fransson. Förbundsdirektör på IT & Telekomföretagen inom Almega.
Företräder drygt 1 000 medlemsföretag och är den som driver it-branschens frågor. I sin roll deltar hon också i flera av regeringens olika it-grupper – Bredbandsforum, Digitaliseringskommissionnen, It-rådet, och Samverkansrådet för smarta elnät.
3/1028 (33) Mengmeng Du. Marknadschef för Spotify i Norden.
Förutom topposition på Spotify är hon - trots att hon bara är strax över 30 år - redan styrelseproffs med uppdrag i e-handlarna Cdon och Skånska Byggvaror. Dessutom rådgivare till crowdfundingportalen Fundedbyme.
4/1027 (NY) Danica Kragic, professor i datalogi vid KTH.
Forskar i datorseende och robotik. Hennes forskning blir allt mer het i en tid då robotar faktiskt har lämnat science fiction-världen och är på väg på allvar.
5/1026 (19) Alexandra Drevenlid, Teknikchef Tele2 Sverige. Hon är ansvarig för all teknik och nät som rör Sverigeverksamheten. Var drivande i arbetet med att genomför det första röstsamtalet över 4g i Europa.
6/1025 (22) Karin Johansson. Statssekreterare på socialdepartementet och den som ansvarar för e-hälsa i regeringen.
Hon är den som håller i och driver på utvecklingen inom vård-it i regeringen. Senast handlade det om att skapa en nationell plattform för att förse svenskarna med personliga digitala hälsokonton.
7/1024 (14) Charlotte Petri Gornitzka. Generaldirektör på Sida.
Under hennes tid vid rodret har Sida allt mer börjat engagera sig i hur internet kan användas i arbetet för demokrati. Biståndsmyndigheten har anordnat seminarier och konferenser kring nätaktivism och snart är det dags för Stockholm Internet Forum som arrangeras tillsammans med bland annat utrikesdepartementet. Sida stöder också flera it-relaterade projekt. Bland annat har man gett stöd till anonymitetsprojektet Tor som används av aktivister i mellanöstern och Kina – men också kommit att användas av hackare i nätverket Anonymous.
8/1023 (NY) Elza Dunkels. Forskar om ungas nätanvändning vid Umeå Universitet.
Har som forskare gett sig in i den debatt om näthat och nätmobbning som blossat upp och framträtt flitigt i medierna. En eftertänksamhetens röst som genom att vända sig mot de skräckbilder som målas upp försöker gjuta olja på vågorna. Har också öppnat en frågelåda på nätet – Fråga forskarna; unga online.
9/1022 (NY) Eva Fors. Affärs- och marknadsdirektör på svenska Microsoft.
Tog steget upp till företagets svenska toppskikt förra året. I sin position leder hon försäljningen av den mjukvara som dominerar i de svenska företagen, offentlig sektor och i hemmen.
10/1021 (18) Kristina Höök. Professor i interaktionsdesign på KTH.
Hon är en av de ledande forskarna inom sakernas internet – att tingen runt oss kopplas upp. Ett område som är riktigt hett. Kristina Höök har dessutom grundat forskningscentret Mobile Life och sitter i regeringens it-råd.
På Computer Swedens lista finns kvinnor med makt i företag eller organisationer med verksamhet i Sverige. Med makt avses inflytande över och påverkan på affärer, teknisk utveckling, regleringar, politik och/eller opinion.
Årets etta avslöjas på torsdag. I dag presenterar vi de kvinnor som placerat sig på platserna 30-21.
Fakta
Tidigare vinnare
2006: Marianne Treschow, generaldirektör på Post- och telestyrelsen, PTS
2007: Lena Treschow Torell, vd på Ingenjörsvetenskapsakademin, Iva