1/1920 (10) Cecilia Fahlberg. Förbundsordförande för Unionen.
Företräder 40 000 medlemmar som jobbar i it-branschen och påverkar därmed företag över hela landet.
2/1919 (24) Yvonne Andersson. Chef för IBMs outsourcingverksamhet i Sverige.
IBM är en av de dominerande outsourcingleverantörerna på den svenska marknaden och arbetar bland annat med jättar som Ikea och Sandvik. Hon håller i rodret både för verksamhet i Sverige och i Indien.
3/1918 (21) Liselotte Hägertz Engstam. Nordisk vd på HCL.
Leder det ena av de två indiska konsultbolag, det andra är Tata, som förändrat den svenska outsourcingmarknaden i grunden. Genom att etablera sig på den svenska marknaden har offshoring blivit ett verkligt alternativ och under hennes ledning har HCL rott hem ett antal stora kontrakt – Electrolux, Ikea och Statoil finns med bland storkunderna.
4/1917 (4) Anette Holm. Stockholms it-direktör.
Stockholms it-outsourcing är den överlägset största på kommunsidan. Få andra kommuner lägger ut alls. Nu har huvudstaden redan hunnit skriva på för en andra period med Volvo IT. Bakom hela strategin ligger Anette Holm. På hennes agenda nu ligger att öppna upp stadens data för att få fram fler e-tjänster.
5/1916 (16) Birgitta Klasén. Styrelseproffs med tung it-kompetens.
Hon har It-Sveriges öra när hon pläderar för ökat fokus på it i företagens ledningsgrupper. Birgitta Klasén föreläser om it-ledarskap, har skrivit flera böcker och varit cio på Telia, Pharmacia och den europeiska rymdfartskoncernen EADS och sitter bland annat i styrelserna för Assa Abloy, Acando och IFS.
6/1915 (15) Anne-Marie Eklund Löwinder. Kvalitets- och säkerhetschef på Punkt SE, Stiftelsen för internetinfrastruktur.
Säkerhetsfrågorna hamnar allt högre upp på agendan i takt med att vi lägger allt mer i molnet. Hon är en av de verkligt kunniga när det gäller säkerhet på internet. Sitter även med i styrelsen för ISOC-SE och SNUS, Swedish Network Users’ Society.
7/1914 (7) Malin Frenning. Chef för Bredbandstjänster på Teliasonera.
Smarta mobiler och nya tjänster som Netflix sätter tryck på operatörerna. Hon har ansvaret för att Teliasoneras nät ska klara den exploderande mobiltrafiken och affärsområdet omsätter 36 miljarder kronor och har 13 000 medarbetare i sex länder. Malin Frenning sitter också i koncernledningen.
8/1913 (11) Rima Qureshi. Chef för strategiska projekt på Ericsson.
Hon har avgörande betydelse för vilken väg det svenska flaggskeppet ska välja. Sitter i koncernens ledningsgrupp. Är också styrelseledamot i Mastercard – en intressant kombination nu när det sjuder av aktivitet kring mobila betalningar.
9/1912 (7) (NY) Annika Brännström. Generaldirektör för Bolagsverket och ordförande för e-delegationen.
En tung aktör för att skapa en e-förvaltning av de svenska myndigheterna. Förutom att hon leder e-delegationen är hon också ledamot i e-legitimationsnämnden.
10/1911 (9) Karin Markides. Rektor för Chalmers tekniska högskola.
Har en viktig roll när det gäller den framtida svenska kompetensförsörjningen på tekniksidan där it länge varit ett särskilt sorgebarn. Är också ordförande i Cesaer, en sammanslutning av 60 tekniska universitet i Europa.
11/1910 (5) Charlotte Brogren, Generaldirektör på Vinnova.
Sitter på de stora pengarna. Varje år fördelar hon forskningsanslag på två miljarder kronor. I fjol gick runt 150 miljoner av detta direkt till it-forskning. Förutom det ingår it också som en viktig del i många av de andra forskningsområdena som hälsa och vård, transporter och hållbara städer. Dessutom driver Vinnova på utvecklingen av öppen data för att stimulera innovation på uppdrag av regeringen.
12/199 (NY) Jane Walerud. Vd för Teclo Networks.
Hennes eget bolag Teclo är baserat i Schweiz ändå har hon länge haft ett stort och viktigt inflytande på den svenska it-världen som framgångsrik affärsängel – bland annat har hon varit djupt inblandad när Bluetail, Lensway, Klarna, Midsummer och Tobii byggts upp från idé till företag. Nyligen invald i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens avdelning för informationsteknik.
13/198 (1) Monica Skagne. It-chef på Ikea.
Har hållit i möbeljättens outsourcing av it-utveckling hela vägen. Det är en miljardaffär och överlämningen till leverantörerna är klar. Många företag håller ögonen på hur det går för Ikea – ska offshoringkonceptet visa sig hålla?
14/197 (8) Stina Honkamaa. Sverigechef på Google.
Representerar en världsdominant och har under sina åtta år som chef ökat antalet anställda i Sverige från runt femton till över hundra. Under hennes tid har Google förlagt utvecklingen av sin realtidskommunikation här.
15/196 (NY) Sara Mazur. Forskningschef på Ericsson.
Som forskningschef på Ericsson har hon en tung roll inte bara internt i företaget – det påverkar stora delar av Tekniksverige och spelar stor roll för svensk forskning generellt. I hennes värld är det inte 4g som gäller – där handlar det om 5g. Sara Mazur basar för runt 600 forskare.
16/195 (3) Anna-Karin Hatt. It-minister.
Ansvarar för Sveriges it-politik. Där pågår ett intensivt arbete i olika kommissioner, delegationer och råd – men några stora resultat har inte synts till ännu. Ska det bli en ketchupeffekt när allt till sist ramlar ut eller ska det sluta med en tummetott?
17/194 (6) Cecilia Malmström. EU-kommissionär.
Hon har ansvaret för de inrikes frågorna inom EU och där ingår organiserad brottslighet och it-säkerhetsfrågor. It-säkerheten hamnar allt högre på agendan både för samhället och företagen och Cecilia Malmström står i centrum för det arbete som EU gör på området. Bland annat har hon varit med och drivit fram den nya it-polisgruppen på Europol – European Cybercrime Center.
18/193 (2) Eva Gidlöf. Sverigechef på Tieto.
Trots det stora driftstoppet för ett och ett halvt år sedan tycks Tieto ha lyckats behålla sina kunder. Som Sverigechef ledde Eva Gidlöf outsourcingjätten genom förtroendekrisen och kom ut helskinnad.
19/192 (NY) Annika Falkengren. Vd på SEB.
Normalt brukar inte kvinnliga näringslivstoppar utanför it-området hamna på denna lista. Men bankerna generellt är idag mycket it-tunga. Annika Falkengren leder en bank som själv konstaterar att det är ett it-företag på sin hemsida – runt 2 000 personer arbetar med it-relaterade uppgifter. Här blir it-projekten omfattande och de påverkar långt ut i konsultledet. Som CS kunnat avslöja körde jätteprojektet One IT Roadmap av vägen och bara notan för den internetbank som aldrig kom på plats landade på 750 miljoner. Men fortfarande finns utmaningen att rensa bland stordatorerna kvar.
På Computer Swedens lista finns kvinnor med makt i företag eller organisationer med verksamhet i Sverige. Med makt avses inflytande över och påverkan på affärer, teknisk utveckling, regleringar, politik och/eller opinion.
I dag presenterar vi de kvinnor som placerat sig på platserna 20-2 och avslöjar vem som är Sveriges mäktigaste kvinna inom it.
Fakta
Tidigare vinnare
2006: Marianne Treschow, generaldirektör på Post- och telestyrelsen, PTS
2007: Lena Treschow Torell, vd på Ingenjörsvetenskapsakademin, Iva