- Vid dataintrången har mycket stora datamängder från företag och myndigheter hämtats ut, bland annat omfattande personuppgifter inklusive personnummer till personer med skyddade personuppgifter, säger kammaråklagare Henrik Olin vid internationella åklagarkammaren Stockholm i ett pressmeddelande.

I samband med ett av dataintrången har även penningstransaktioner och försök till penningtransaktioner från en bank, Nordea, ägt rum. Åtalet omfattar därför även grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och medhjälp till försök till grovt bedrägeri.

Gottfrid Svartholm Warg åtalas för att ha tagit sig in i en stordator som tillhör Nordea, där han ska ha hämtat "stora mängder information". Men han ska också ha försökt föra över pengar, totalt 5,7 miljoner kronor till olika konton. Enligt åklagaren har dock enbart en överföring på 27 000 kronor lyckats.

De konton som pengarna skulle tas ifrån tillhör Odense kommun i Danmark och det danska betaltjänstföretaget Nets Card Processing. De 27 000 kronorna som kunde föras över kom från en dansk fackförening.

"Bedrägeribrotten och försöken därtill är grova då gärningarna föregåtts av ett avancerat dataintrång, varit systematiska, avsett betydande värden samt påverkat allmänhetens förtroende för betalningssystem och varit av särskilt farlig art", skriver åklagaren, som begär att Svartholm Warg häktas när hans nuvarande fängelsestraff är avtjänat.

Av stämningsansökan framgår att två av de åtalade, varav Svartholm Warg är en, ska vid ett stort antal tillfällen med hjälp av andra personers användarnamn och lösenord olovligen ha gjort sökningar Infotorgs databas, som innehåller stora mängder personuppgifter.

Samma två ska även ha tagit sig in i en stordator tillhörande Logica.

"De har successivt tillförskansat sig utökad behörighet i systemet för att till slut uppnå högsta behörighet. De har även ändrat behörigheter för befintliga användare, lagt till data i stordatorn samt hämtat ut stora mängder information från stordatorn och delat sådan information med andra", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Två åtalspunkter, mot en man i Ludvika, rör intrång i en trådlös router.

Rättegången är planerad till slutet av maj.

Hela stämningsansökan kan läsas här.