På windowsazure.com går det från och med i dag att beställa en virtuell Linuxserver, exempelvis en som har åtta processorkärnor och 14 GB arbetsminne till en månadskostnad på 2 319 kronor. Nu har Microsoft nämligen på allvar tagit Amazon vid hornen på området för infrastrukturtjänster i molnet.

Microsofts affärsområdeschef André Henriksson pekar ut just Amazon som den största konkurrenten och säger att de kommer att lägga sig på samma prisnivå.

– En sak som dock skiljer är att vi erbjuder en högre säkerhetsnivå. Vi kan båda utlova en upptid på 99,95 procent, alltså max 22 minuter nertid. Den stora skillnaden är att Amazon räknar på årsbasis medan vi utlovar detta på månadsbasis.

Ytterligare en skillnad som André Henriksson framhåller är att Microsoft har en supportorganisation på plats i Sverige medan Amazon saknar personal på den svenska marknaden.

André Henriksson berättar att de även utvecklat en rad färdiga öppen källkods-paket (så kallade image) som man kan beställa via den nya webbtjänsten. De virtuella maskin-mallar som finns i portalen kommer från VM Depot, som är ett samarbete mellan communityn och Microsoft Open Technologies.

Bland de första kunderna som valt att satsa på den nya infrastrukturtjänsten märks Telenor, som rullar ut Sharepoint i molnet i en satsning som omfattar tolv länder och 18 affärsområden.

André Henriksson uppger att projektet tog mindre än två veckor att genomföra, i stället för flera månader som det brukar ta om man installerar på egna servrar.

– De som ligger närmast till hands att satsa på detta är alla de kunder som redan har utvärderat Office 365 och bland dem skulle jag tro att 90 procent även väljer ett antal av våra nya tjänster.

Fakta

200 000 kunder använder molntjänsten Windows Azure, enligt Microsoft, och 1 000 nya tillkomer varje dag. Nu går det att hyra virtuella servrar där man via en webbaserad kalkylator får exakta priser på olika modeller. Den mest kraftfulla servern har åtta processorkärnor och arbetsminne på 56 GB. Exempelvis kostar en Linuxserver med dubbla processorer 580 kronor per månad.