Min krönika för två veckor sedan om att vi alla borde betala tv-licensen och inte försöka smita för att en dator/telefon/läsplatta är en annan teknisk pryl än en tv engagerade. Artikeln har upp mot 700 kommentarer och har delats över 5 000 gånger i sociala medier, rekord för Computer Sweden. Jag har även fått en hel del mejl.

Stort tack för all respons! Tyvärr har jag inte möjlighet att svara er alla personligen, men eftersom ni gillar ämnet ska jag försöka att svara på några av era vanligaste frågeställningar.

Många av er har en teknisk ingång på frågan, att en läsplatta inte är en tv och att man därför, rent juridiskt, inte kan kräva tv-avgift. Jag fattar det. Men tycker att det är mer intressant att prata om vad saken egentligen gäller i stället haka upp sig teknikaliteter. Ska vi ha en gemensamt finansierad public service? Om ja: Varför ska inte alla vara med och betala?

Det tycks hos en majoritet av kommentatorerna på Computer Swedens sajt finnas en tro på att public service har spelat ut sin roll. Att det är bättre att låta marknaden avgöra vilka program som ska sändas. Jag tror att public service kan fylla en viktig funktion även i det nya tv-landskapet. Jag tror även att det omvända gäller, konkurrensen från en allt duktigare kommersiell tv har tvingat public service att snäppa upp sig. Om vi skulle sälja ut SVT skulle sannolikt kvalitén på andra kanaler sjunka.

Dramaserier på svenska av högsta klass skulle bara finnas på betal-tv. Detsamma gäller nyhetsbevakning med några större journalistiska ambitioner. Den film- och tv-industri vi har nu skulle få färre jobb, nivån på det mesta skulle sjunka.

Alla som har varit i USA kan konstatera att tv-utbudet där antingen är oerhört politiserat och/eller har reklam var tredje minut. Den kvalité som svensk public service håller kan man endast få via smala elitmedier eller betal-tv. Utan public service skulle vi röra oss i den riktningen. Kanske skulle samhället bli mer segregerat.

Några korta:

• Jag förstår att tv-avgiften är mycket pengar för utsatta grupper i samhället. Just ni är inte foliehattar.

• Jag utesluter inte att det vore bättre med en skattelösning än den apparatavgift vi har i dag.

• Åsikten att SVT och SR är så politiserat att det ändå inte är fri television är en myt med drag av konspirationsteori. Att politiker administrerar finansieringen av SVT är oundvikligt eftersom vi lever i en demokrati. Däremot håller jag med om att det vore bra lämna politiken utanför tillsättningen av ordförandeposter för SVT, SR och UR.

Den massiva spridningen av min krönika tror jag beror på att det finns en tyst majoritet som inte lägger sig i den aggressiva debatten på nätet. De vill ha kvar public service och tycker att alla ska vara med och betala solidariskt.Det är ungefär som när ingen vågar säga till när ungdomsgäng hoppar över spärrarna på tunnelbanan.

Att 5 000 säger ja och 700 säger nej visar att det finns ett starkt stöd för public service.