AMD rapporterar en nedgång i omsättningen med 31 procent under första kvartalet i år och omsätter nu 1,09 miljarder dollar. Orsaken är den svaga pc-försäljningen som leder till minskad efterfrågan på företagets processorer. AMD gör en förlust på 146 miljoner dollar, vilket är bättre än den förlust på 590 miljoner som företaget gjorde under första kvartalet i fjol. Trots ett svagt resultat klarade AMD att infria analytikernas förväntningar på vinst och omsättning, enligt en enkät från Thomson Reuters.

Försäljningen i divisionen som tillverkar processorer för persondatorer och servrar, Computing Solutions, sjönk 38 procent jämfört med i fjol, till 751 miljoner dollar. Enheten som tillverkar grafikkretsar klarade sig något bättre, med en nedgång i försäljning på 12 procent, till 337 miljoner dollar.

Microsoft meddelar samtidigt i sitt eget kvartalsbokslut att företagets Windows-division inte ökar sin omsättning, inräknat kostnaderna för företagets uppgraderingserbjudande för Windows 8. I både AMDs och Microsofts fall är det fallet i pc-försäljningen, som enligt IDC under första kvartalet uppgick till 14 procent, som är främsta orsaken till nedgången. Även Intel har drabbats av denna trend och företaget rapporterade en nedgång i vinsten med 25 procent under första kvartalet, samtidigt som omsättningen sjönk 2,5 procent.

AMD försöker skapa tillväxt genom att gå in på nya marknader. I fjol köpte företaget Sea Micro, som tillverkar strömsnåla servrar. I oktober aviserade AMD en personalminskning med 15 procent för att sänka kostnaderna. Målet är att AMD ska gå med nollvinst under årets tredje kvartal.