Jag skulle vilja skriva något mer uttömmande om de senaste årens mobilrevolution. Tills vidare får en webbkrönika duga.

Nokias väg ner i avgrunden den här veckan gör det aktuellt återigen. Mobilföretaget tappade 32 procent av mobilförsäljningen det tredje kvartalet. Men det är något lurt med siffrorna.

Nu under vintern har jag träffat många lyckliga Lumia 920-ägare. Trendiga killar (jag har hittills inte spanat in någon Windows Phone-brud) flashar gärna runt med sina ofta illgula lurar, som med sin färg verkligen sticker ut. Många hyllar Windows Phone som plattform för att den är så innovativ, fräschare än Iphone eller Android.

Just nu är det ungefär jämnt lopp mellan antalet appar för Iphone och Android, men Android-apparna väntas bli först över miljonstrecket till sommaren och sedan kommer Android för lång tid framöver att vara den dominerande plattformen. Windows Phone-apparna ökar snabbt, men ligger fortfarande långt efter de två stora. Men mycket tycks vara på gång för Windows Phone.

Det går uppenbarligen inte att stirra sig blind på de i förstone negativa siffrorna för Nokia. Försäljningen av Lumia går bra, 5,6 miljoner sålda under årets första kvartal är inte alls illa. Och det är dessutom upp från 4,4 miljoner fjärde kvartalet förra året. Det stora problemet är de mindre avancerade telefonerna - som länge sålt bra i utvecklingsländer. Där har Nokia misslyckats med att möta marknaden.

Samtidigt som Nokia är på rätt väg med de nya typerna av telefoner går det bra för Microsoft. Vinst och omsättning ökade senaste kvartalet. Men även här är det dubbla budskap som råder.
Windows 8 är hittills att betrakta som en flopp. Pc-försäljningen dyker, enligt analysföretaget IDC är den i fritt fall och mycket skylls på Windows 8. Både Intel och AMD har kommit med svaga rapporter, också det beroende på pc-krisen. Ändå finns ett positivt momentum kring Windows 8 - med massor av nya typer av spännande konfigurationer, mellanting mellan pc, plattor och telefoner.

När Apple tog ledartröjan med Iphone och Ipad innebar det krisstämning för Nokia och Microsoft. Googles Android har just nu störst kraft, där Samsung är mest aggressivt som leverantör.
Men nu är det länge sedan IOS och Android tog större innovativa steg. Nokia och Microsoft är på väg tillbaka.

Den som är för självsäker väntar bakslag. Microsoft som en gång i tiden var så kaxigt och domderande är idag betydligt mer ödmjukt - kanske är det skälet till att företaget verkar vara på väg tillbaka.
En molnplattformsexpert jag tog en fika med häromdagen besökte nyligen Redmond för att träffa Microsofts Azure-team. Överallt han kunde se satt Microsoftfolket med Ipad, Mac och Iphone. Då får ändå alla Microsoftanställda exempelvis gratis Surface-plattor. Det hela förklarades med "att det är så bra hårdvara" i Apples prylar. Det kan vara en bättre strategi att ödmjukt lära av konkurrenterna än att blint slå sig för bröstet med sina egna grejer.

I framtiden lurar helt nya typer av mobila prylar. Det lär återigen innebära snabba förändringar på marknaden.

Microsoft pratar nu om att pektekniken i Windows 8 ska in på långt fler typer av prylar än hittills. Nyligen kom rykten om smartklockor.
Samtidigt kommer Google med sina robotliknande glasögon. Datoranvändningen flyttar ut och in i allt fler portabla enheter. Parallellt pågår den stora omställningen till internet of things, sakernas internet. Vi är på väg mot ett samhälle där det mesta kan betraktas som en dator.

Det enda som egentligen går att säga när man blickar bakåt i historien är att dagens stora kommer att ha tappat position rejält om några år. Och förstås att SAP och Oracle fortsätter att tjäna bra med pengar.

5959