Botnätet används för att lura den reklamdrivna internetekonomin, en ekonomi som kräver profilering och identifiering av alla nätanvändare.

Lösningen sägs vara att sätta upp brandväggar och att uppmana användarna att uppdatera sina program. Sällan hör man något om att minska incitamentet för att utnyttja personers nätidentitet.

Ett falskt musklick på en annons betyder olika mycket beroende på hur mycket information reklamföretaget har om den aktuella identiteten.

En nyinstallerad dator utan webbläsarhistorik eller inloggningar på Google betyder inte så mycket, till skillnad mot en identitet där personen framför skärmen använder Googles tjänster dagligen.

Den här spårningen av människors beteende och köplust ner på individnivå är skadlig både för internet och för oss individer. Och det är politiker som inte förstår riskerna som gör affärsmodellen laglig och legitim.

Kunniga personer undviker kartläggningen genom insticksprogram till webbläsaren och genom att roota sin mobiltelefon.

Det är inte sådana personer som har fått sina datorer kapade av Zeroaccess, det är helt vanliga användare som inte har en aning.

För att skydda den stora gruppen av individer behöver vi politiker som tar ansvar, som Piratpartiet. Vi prioriterar den enskildes privatliv före reklamföretagens möjligheter att kartlägga våra liv.


Amelia Andersdotter
EU-parlamentariker, Piratpartiet