När dagens svenska it-entreprenörer mötte datorn första gången var det ofta i form av en Basic-tolk på en Commodore 64. I dag är första kontakten i stället via pekskärmen på en Ipad. Avståndet till koden som skapar Angry Birds, Skylanders, Minecraft och de andra apparna är långt.

För att väcka intresset för programmering och för att sprida kunskap om hur det går till att bygga sitt eget spel testar Stiftelsen för internetinfrastruktur att lära ut Scratch på sitt kontor i Stockholm. Det visuella programmeringsspråket är framtaget på MIT Media Lab i Boston och är ett snabbt sätt att komma i gång med att bygga enkla spel eller små interaktiva historier.

Eldsjälen bakom kursen är Måns Jonasson. Till vardags är han webb- och varumärkesansvarig på stiftelsen. Tillsammans med sonen Leo har han lärt sig Scratch. Nu vill de båda föra de kunskaperna vidare. Måns Jonasson tror inte att alla barn måste lära sig att programmera, men han vill ge alla chansen.

– Mitt mål är att om vi når ut till hundra barn så ska tio bli bitna av programmering och vilja fortsätta, säger han.

Tillsammans med Emil, 7 år, deltog CS i en första testomgång av kursen Barnhack. Scratch är enkelt att komma i gång med och kan köras direkt i datorns webbläsare. Genom att bygga skript med hjälp av kommandon i form av pusselbitar som dras och släpps på en yta är det lätt även för den som inte är så van att programmera, eller ens att skriva, på en dator att snabbt få saker att hända på skärmen.

Efter en knapp timma har vi lärt oss grunderna med loopar, variabler och villkor som krävs för att skapa ett enkelt spel.

Fördelen med Scratch är att det är mycket mer förlåtande än många andra programmeringsspråk.

– De flesta kräver att man skriver helt rätt och om det blir fel är det inte så lätt att förstå vad felet är, säger Måns Jonasson.

I Scratch finns många färdiga exempel att utgå ifrån när du vill skapa ett eget spel och det är enkelt att ändra både grafik och ljud i de spel vi skapar. Även om det är inte är några mästerverk redo för Appstore som ligger färdigt efter två timmar kurs så är vi redo för mer.

– Kan vi fortsätta hemma? är Emils kommentar efter avslutad utbildning.

Tanken är att Stiftelsen för internetinfrastruktur ska fortsätta med fler kurser i Scratch och kanske även andra programmeringsspråk.