Scratch har precis kommit i en ny version som kan köras via Flash direkt i webbläsaren. Den nya versionen har en hel del kul funktioner som till exempel möjlighet att använda webbkamera. Den gamla versionen kan fortfarande hämtas hem från projektets webbsida.
Kojo är ett programmeringsverktyg som använder språket Scala. Kojo går att köra direkt i webbläsaren och det finns i en svensk version där många av kommandona kan skrivas på svenska. Björn Regnell på Lunds universitet och hans webbsida är en bra startpunkt för den som vill veta mer om Kojo.
Kodu är Microsofts variant på enkel programmering för den som vill skapa ett spel. Fungerar dock bara på företagets eget operativsystem Windows.
Codea bygger på programmeringsspråket Lua och gör det möjligt att skapa egna program direkt på Ipad.
Populära spelet Minecraft kan också fungera som inspiration för den som vill lära sig koda. Med tillägget Computercraft går det att bygga en dator eller robot som programmeras med Lua för att utföra olika saker i spelet. Med tillägget Scriptcraft från Walter Higgins går det att skapa världar i Minecraft med hjälp av Javascript.
I versionen av Minecraft för Raspberry Pi går det att påverka Minecraftvärlden med hjälp av språket Python. Läs mer på bloggen Stuff about code.
För den som vill lära sig grunderna i programmering med hjälp av programmeringsspråket Ruby. Hackety använder tillägget Shoes för att göra det enklare att skapa grafiska gränssnitt för programmen. På sajten kan användarna också ladda upp sina egna kodsnuttar och program. Sajten är på engelska.
Hos Kidsruby finns en barnvänlig variant av språket Ruby som fungerar på Window, OSX och Linux. Det finns även en variant för enkortsdatorn Raspberry PI. Det finns också en specialversion för den som vill använda Ruby för att styra robotar.