Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg står tillsammans med tre andra personer åtalad för att ha brutit sig in i stordatorsystem hos både Nordea och Logica, numera CGI.

Just nu avtjänar han sitt fängelsestraff efter den så kallade Pirate Bay-domen. Men Gottfrid Svartholm Warg väntas bli villkorligt frigiven den nionde maj, innan rättegången i det nya fallet startat. I samband med den frigivningen kommer han dock att direkt häktas med anledning av de nya misstankarna. Det beslutade Nacka tingsrätt i dag.

Gottfrid Svartholm Warg misstänks för omfattande dataintrång och för försök till bedrägeri i miljonklassen, men nekar själv till alla anklagelser. Tingsrätten ser det dock som en stor risk att han skulle försöka fly landet om han sattes på fri fot. En orsak till den bedömningen är att han inte dök upp till hovrättsförhandlingarna kring Pirate Bay och sedan höll sig undan fängelsestraff genom att bosätta sig i Kambodja. Försvaret hävdar å sin sida att flyktrisken är liten eftersom Gottfrid Svartholm Warg saknar pass efter gripandet i Kambodja.

Rättegången mot honom och de övriga misstänkta i bedrägeriförsöken mot Nordea och intrånget hos Logica ska starta den 20 maj. Båda fallen beskrivs som omfattande och Gottfrid Svartholm Warg riskerar ett flerårigt fängelsestraff om han fälls.