Windows 8 ökar i marknadsandel, men väldigt långsamt, enligt en ny undersökning. Trotjänaren Windows XP ligger kvar på en nästan oförändrad andel. Det är Net Applications analys efter att företaget har mätt vilka operativsystem som använts av webbanvändare under april.

Windowsfamiljen dominerar som operativsystem på klientdatorer, med en marknadsandel på 91,8 procent. Av Windowssurfarna kör hela 41,7 procent XP, vilket är en liten minskning från 42,2 procent i mars. Windows 8 har bara en andel på 4,2 procent, vilket är en liten ökning från 3,6 procent i mars.

Det här är dåliga nyheter för Microsoft, som inget hellre vill än att folk ska sluta använda XP och i stället köra Windows 8.

Hur kommer det sig att det snart tolv år gamla XP lever vidare, trots att den förlängda supporten upphör för gott om mindre än ett år, 8/4 2014?

Jag kan bara titta på mig själv som kör XP på jobbet, på den stationära datorn hemma och på min egna bärbara dator. Kort sagt, på alla datorer jag använder.

Fråga 1:
Finns det något jag behöver göra som jag inte kan göra på grund av att jag kör ett operativsystem från stenåldern?

Svar:
Det enda jag kan komma på är att det medföljande videoredigeringsprogrammet i XP, Movie Maker, inte klarar av vissa nyare videoformat. Men det är inget större problem och om jag verkligen behöver redigera video av senare snitt så kan jag faktiskt använda ett annat program än Movie Maker.

Fråga 2:
Fungerar XP bra i största allmänhet?

Svar:
Ja. Det är stabilt. Inga problem att tala om.

Fråga 3:
Är det skönt att slippa köpa ny dyr hårdvara och i stället kunna använda de gamla burkar jag redan har?

Svar:
Ja. Jag kan köpa elgitarrer för pengarna i stället.

Fråga 4:
Är det skönt att slippa nya, till synes obegripliga, användargränssnitt.

Svar:
Ja.

Fråga 5:
Är det smart att laga något som inte är trasigt?

Svar:
Nej. Det är smartare att fortsätta använda saker som fungerar bra.

Ödesfrågan för mig, och många andra, är vad som kommer att hända 8 april nästa år, när supporten upphör. Enligt vissa intressenter är det bara att köra på som vanligt, men med tanke på säkerhetsläget i it-världen känns det lite otryggt. Jag vill nog gärna att säkerhetshålen täpps igen i de datorer som jag använder för att surfa på webben.

Det ser alltså ut som om det är finito för XP om mindre än ett år. Vad ska jag göra då? Windows 8? Glöm det. Windows 7? Kanske, om jag kan hitta någon vettig begagnad pc till ett lämpligt pris. Det lär bli svårt att hitta någon ny dator med Windows 7 då, tror jag.

Det kanske är dags att fundera på Linux på allvar?

Hur som helst, nu ska jag gå och träna på min lunchrast, klädd i min träningströja med texten "Rädda XP".