Trots att många inte deklarerar förrän i sista stund hade två tredjedelar av svenskarnas deklarationer kommit in på elektronisk väg redan på torsdagsförmiddagen. 4,5 miljoner av totalt 7,5 miljoner deklarationer hade skickats via webb, app, sms eller ringts in.

Den stora trenden i år är att så många använt mobilt bank-id för att deklarera. Möjligheten fanns redan förra året och utnyttjades då av 11 000 personer. I år hade 200 000 deklarerat med mobilt bank-id när de sista tolv timmarna återstod.
– Över en miljon svenskar har mobilt bank-id mot 120 000 förra året så det här är något som ökar generellt, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Han konstaterar att det framför allt är födda på 70-, 80- och 90-talen som deklarerar via mobilen.
– Men den äldsta som gjort det är 102 år gammal.

Vid sidan av mobilt bank-id ökar även antalet som deklarerar med e-legitimation via sin dator. I fjol rörde det sig om 1,2 miljoner och hittills i år har 1.6 miljoner använt sig av e-legitimation.
– Samtidigt är det lite bökigare än mobilt bank-id eftersom e-legitimationer gäller ett år och har man då skaffat en till förra deklarationen måste man in och skaffa nytt. Det kan också strula lite om det finns flera e-legitimationer på samma dator. Där är mobilt bank-id mycket smidigare.

För att undvika att belastningen blir för hög under slutet av dagen har Skatteverket ökat på kapaciteten rejält.
– Nu ska vi klara 25 000 samtidiga användare – tidigare har det legat på 15 000, säger Kay Kojer.
– Hittills har vi bara haft 9 000 samtidiga inne så det är en bra bit kvar innan det riskerar att slå i taket.