Efter att i ett första steg ha kartlagt det digitala Sverige ska Digitaliseringskommissionen nu börja arbeta med att få fram konkreta förslag.

Extra krut läggs på fem områden: digitalt innanförskap (att minska det digitala utanförskapet), jämställdhet, skola och undervisning, digital kompetens och entreprenörskap och företagsutveckling. Däremot finns ännu inga konkreta förslag.

– Nej, vår uppgift inför det första delbetänkandet har varit att ge regeringen verktyg för att mäta den digitala utvecklingen i Sverige. Vi har tagit fram indikatorer för att visa hur vi ligger till och vad som kan mätas. Det är viktigt eftersom det som mäts också påverkar vilka mål man sätter för utvecklingen, säger Jan Gulliksen, ordförande i Digitaliseringskommissionen.

Planen är att kommissionen ska presentera ett delbetänkande per år, men det första kom efter att kansliet bara funnits på plats i ett halvår. I mars nästa år är det dags för nästa delbetänkande och det ska innehålla förslag på konkreta åtgärder.

– Vi vill arbeta öppet så våra förslag är inte hemliga. De utarbetas successivt i samverkan med våra experter, säger han.

Jan Gulliksen räknar med att det läggs olika mycket tid på de 22 områden som finns med i den digitala agendan.

– It i skolan är ett av de mest fundamentala områdena där vi vet att det behövs mycket åtgärder så det får vi nog lägga mycket tid på och arbeta med under hela perioden. Sedan finns andra områden som jag hoppas att vi kan bocka av, där det finns andra aktörer och där vår roll stannar vid att mäta utvecklingen. Bredbandsutbyggnaden kan vara ett sådant exempel.

Under arbetet med att slå fast mätetalen inom olika områden har vissa saker stuckit ut. När det gäller tillgången till it i skolan har ett problem varit att det mäts så sällan, bara vart tredje år.

– Skolverket kom nyligen med en rapport som visar att tillgången till datorer och läsplattor kanske är större än vad vi trodde. Användningen är däremot inte tillräckligt hög.

Ett annat område där utvecklingen i princip har stått still i flera år är jämställdheten inom it-området enligt Jan Gulliksen.

– Området har inte fått så mycket uppmärksamhet som det borde och siffrorna där är besvärande låga, säger han.

Även när det gäller områden som kompetensfrågan, hur vi använder it i arbetslivet och digitalt innanförskap kan vi vänta oss att se förslag på åtgärder under året.

– Det kan handla om att vi pekar på behovet av nya strukturer av intressesorganisationer. Ibland kan det handla om att det finns behov av finansiering och ibland kan det handla om behov av strategier. Det är den typ av åtgärder som vi kan föreslå, säger Jan Gulliksen.

Fakta

Digitaliseringskommissionen ska enligt regeringens direktiv verka för att målen i den Digitala agendan genomförs. Däremot har den inte i uppgift att föreslå lagstiftning. Digitaliseringskommissionen ansvarar också administrativt för de så kallade signatärer som lovat att bidra för att it-målen i den digitala agendan uppfylls.
Kommissionen är tillsatt av regeringen och sorterar under Anna-Karin Hatt och näringsdepartementet. Arbetet ska slutredovisas i slutet av 2015.

  1. Skola och undervisning
  2. Digitalt innanförskap
  3. Jämställdhet
  4. Digital kompetens
  5. Entreprenörskap och företagsutveckling