Bakom polariserade 3D-glasögon får jag ta del av en resa genom hjärtat, njuren och lungorna. Min ciceron är Magnus Arfors som är vd på Sensavis. Företaget lanserar 3D som det nya sättet att fånga elevernas uppmärksamhet i skolan. Tillsammans med sina kollegor har han tagit fram en modell i 3D av flera av kroppens viktigaste organ. Tanken är att den ska användas i klassrummen som utbildningsmaterial. Enligt honom är det viktigt att det inte är en inspelad sekvens vi ser utan en interaktiv modell.
– Det är pedagogen som styr, säger han.
Magnus Arfors är inte blygsam när han pratar om effekterna av 3D-teknik i klassrummet. I företagets informationsmaterial framgår det att eleven ska lära sig dubbelt så mycket på halva tiden med hjälp av det nya verktyget. Utsagan baseras på en brittisk studie där elever fått se på film i 3D respektive 2D.

Rektorn på Vällingbyskolan, Fredrik Boström, har testat tekniken under två månader på en grupp av sina högstadielever. Han vill inte riktigt ställa sig bakom uppgiften om fyra gånger så snabb inlärning. Men han håller med om att det är ett effektivt sätt att lära ut.
– Med samma tid som vi normalt lägger ned så kommer vi längre med den här tekniken, säger han.
– Lärarna ser möjligheter att visa sådant som är svårt att förklara i en platt bilderbok. För eleverna handlar det mest om upplevelsen.

Modellen av kroppen har företaget tagit fram bland annat tillsammans med Karolinska institutet i Solna och den bygger på en egen 3D-motor som företaget utvecklat. Tidigare har den använts bland annat för företagspresentationer och det finns även ett projekt där den används för att utbilda patienter om sin sjukdom. I modellen är det också möjligt att lägga in vanlig video och presentationer som lärarna använt tidigare.

I stället för att sälja sin mjukvara för sig så har Sensavis valt att paketera den tillsammans med en dator från HP och en 55-tums 3D-tv från LG. Tanken är att utrustningen inte ska användas till något annat och att det bara ska vara att slå på den för läraren när lektionen börjar. Allt för att unvika olika typer av tekniska problem. Paketet säljs för en månadskostnad 2795 kronor i månaden i tre år och företaget lovar då också att uppdatera modellen med fler organ och med material för lektioner också i andra ämnen.
– Om Sensavis följer det som de utlovat så är det ett bra pris och för en skola av min storlek är det bra läromedel att ha, säger Fredrik Boström
Han ser egentligen inga problem med att utrustningen bara kan användas till en sak.
– Rent pedagogiskt ser jag inga nackdelar med det. Här har du människokroppen som du kan navigera runt i själv och svara på frågor. Om den möjligheten finns ser jag ingen anledning att välja något annat för det ger en så bra effekt. Men däremot så måste man ju kunna utnyttja det på bästa sätt och det måste finnas en lösning på skolan som gör att det går att dra nytta av det utan att det blir stopp, säger Fredrik Boström.

Förutom med HP och LG så samarbetar Sensavis med Atea och Caperio för försäljningen mot skolorna.