Skolverkets rapport förra månaden visade att användningen av it i skolan inte följer med i samma takt som inköpen av nya datorer och surfplattor. Nu vill Anna-Karin Hatt och Centerpartiet satsa på ett nationellt digitalt lärarlyft för i storleksordningen 500 miljoner kronor. Tanken är att landets lärare ska få chansen att utbilda sig på betald arbetstid för att på ett bättre sätt kunna utnyttja de digitala verktygen.

– Var tredje lärare säger att de behöver få praktisk kompetensutveckling för att de ska kunna använda de nya digitala verktygen på ett bra sätt i sin undervisning, skriver Anna-Karin Hatt på sin blogg.

Hon påpekar att det visserligen är kommunerna och friskolornas ansvar att se till att lärarna får rätt kunskaper för att utveckla undervisningen.

– Men om regeringen med ett digitalt lärarlyft kan vara med och förstärka resurserna för det så är det bra. För då kan fler lärare snabbare få den digitala kompetens de behöver för att de ska kunna använda moderna verktyg för att hjälpa fler barn och unga att lära sig mer.

Även Centerpartiets allianskollega Moderaterna har i vad partiet kallar ”Lär@rlyftet 3.0” lyft fram behovet av mer it-utbildning för landets lärare. I det förslaget är tanken att skolorna ska kunna välja bland ett antal kurser som skolverket erbjuder.