Microsoft jobbar för fullt på en ny version av deras operativsystem Windows, med kodnamnet Blue, som förväntas släppas senare i år. Ända sedan Windows Blue tillkännagavs så har det spekulerats vilt kring huruvida de kommer att ta betalt för den kommande versionen eller inte.

Windows Blue har beskrivits som en vidareutveckling av det kritiserade Windows 8, och flera analytiker tror nu att kräftgången för det senaste operativsystemet tvingar Microsoft till att bjuda på Windows Blue, till de som i dagsläget uppgraderat till Windows 8. Michael Cherry på Directions on Microsoft menar att ett pris på Windows Blue inte skulle tas emot väl av användarna.

– Med den nuvarande situationen Windows 8 befinner sig i så tror jag inte att de kan ta betalt för den första uppdateringen, användarna kommer se det som att man gör Windows 8 till det operativsystem som det skulle varit från första början, säger han till IDG News.

Han får medhåll från Brett Waldman, som är analytiker hos IDC.

– Jag har svårt att tro att de kommer ta betalt för Windows Blue, i mina ögon är det snarare ett servicepaket med extra funktioner, något som vanligtvis följt med när man köpt en licens.

Windows Blue följer med Microsofts historik sett väldigt tätt inpå lanseringen av Windows 8, och man tror att det är ett resultat av att Microsoft vill följa Apples modell med mer regelbundna släpp av nya versioner. Man har tidigare jobbat åtminstone tre år med varje ny version, något man nu alltså vill komma ifrån.

Michael Cherry räknar med att Microsoft på sikt kommer börja ta betalt för uppdateringarna. Han menar också att en framgång för Blue kan leda till att vi aldrig kommer få se ett Windows 9.

– Om det här är Microsofts framtida strategi så kan det få konsekvenser för hela frågan kring huruvida uppdateringar ska vara gratis eller inte. Om denna version, vi kan kalla den 8.1, blir en succé så kan det leda till att vi aldrig kommer se en större lansering, som Windows 9, utan årliga betaluppdateringar istället.

Michael Silver är analytiker på Gartner, och varnar för att en gratisuppdatering kan förvärra mottagandet av framtida betaluppdateringar, men att de ändå är tvingade till det den här gången.

– De kommer att vara ute på väldigt hal is genom att ge bort Blue gratis, eftersom det sätter ett exempel för framtiden, men eftersom det blivit så kontroversiellt så tror jag ändå att de kommer att ge bort denna version gratis.

Microsoft har berättat att man under de kommande veckorna kommer gå in på närmare detaljer kring hur man kommer prissätta och distribuera Windows Blue, men vill inte lämna några kommentarer i nuläget.