Den snabba tillväxten av mobila enheter i kombination med en fallande pc-försäljning har lett till att Intels marknadsandelar har börjat minska. Det visar en rapport från analysföretaget IC Insights som släpptes i går.

Baserat på omsättning är Intel fortfarande världens största halvledarföretag, men har tappat marknadsandelar till konkurrenter som Samsung och Qualcomm. Både Samsung och Qualcomm tillverkar processorer för smartphones och surfplattor, en marknad där Intel ligger efter.

Intels försäljning under årets första kvartal slutade på 11,56 miljarder dollar, ned med tre procent jämfört med samma period året innan. Samsung försäljning inom halvledare ökade under samma period med 13 procent och omsatte 7,95 miljarder dollar. Mycket tack vare Apples framgångar med Iphone och Ipad som båda använder Samsungs processorer.

Totalt stod den globala halvledarförsäljningen för 53,5 miljarder dollar under årets första kvartal, en ökning med endast två procent jämfört med det första kvartalet 2012.

Qualcomm som nu är världens fjärde största halvledarföretag stod för den största ökningen med en försäljningsökning på 28 procent under årets första kvartal. Totalt omsatte Qualcomm 3,9 miljarder dollar under perioden. Qualcomms Snapdragon-processor används bland annat i HTCs One och vissa modeller av Samsungs Galaxy S4.

Världens fem största halvledarföretag under årets första kvartal är enligt följande:

  1. Intel
  2. Samsung
  3. TSMC
  4. Qualcomm
  5. Toshiba

IDG News