En liten bit bort från det pågående IP Expo på Kistamässan i Stockholm så hörs de välbekanta tonerna från ett av världens mest älskade rymdepos, Star Wars. Det är internetleverantören Bahnhof som byggt upp en liten bit av Mars för att visa upp sitt koncept med modulära datahallar, vilket man nu håller på att slutföra. Designen påminner om något man skulle kunnat tänka sig att hitta på Mars, något företaget inte är sent med att förstärka genom sand och stenar som påminner om vår röda grannplanet. Under visningen för Computer Sweden är Jon Karlung märkbart entusiastisk.

– Jag hade egentligen velat ha klart de svischande dörrarna också, som ska öppnas automatiskt, men de är inte monterade ännu. Allt för den där extra rymdkänslan.

Datahallarna har monterats upp i Bahnhofs regi efter att företaget köpt Jon Karlungs sidoverksamhet MDC Stockholm, som numera är ett dotterbolag inom koncernen. Konstruktionen består av modulära byggnader där servrar, kylning och arbetssutrymmen kan anpassas till den konfiguration som kunden själv önskar. Varje rum har plats för 35 serverrack.

Jon Karlung berättar att stålet som modulerna är byggda av klassas som pansarstål, och är framtaget i ett samarbete med SSAB. Han tror att det modulära konceptet är efterfrågat från företag som vill lämna dörren öppen för att expandera i framtiden.

– När man bygger en datahall kan det ofta vara svårt att i efterhand bygga ut den, men med våra moduler kan du väldigt enkelt koppla in nya delar efterhand som dina behov förändras, säger Jon Karlung.

Att det just är Bahnhof som riggat upp den futuristiska rymdinspirerade datahallen kommer kanske inte som en överraskning för den som tidigare sett bilder från deras datahall Pionen, byggd i en bunker från kalla kriget, inuti Vita bergen på Södermalm i Stockholm. Där är temat också futuristiskt och påminner om en rymdbas, med inspiration hämtad från en James Bond-film.

De modulära datahallarna i Kista förväntas tas i bruk strax efter sommaren. Leveransen av en färdig datahall ska kunna ske på tre månader.