Peter Sunde är mest känd som före detta talesperson för torrentsajten Pirate Bay, men har nu siktet inställt på en politisk karriär. Han väntar fortfarande på att avtjäna det fängelsestraff som fastställdes förra året, men har redan nu berättat att han planerar att vara kandidat för Piratpartiet i Finland i deras val till EU-parlamentet, som hålls nästa år.

Peter Sunde, som har rötter i Finland, hoppas upprepa det svenska partiets framgångar i det senaste EU-valet, och säger i en intervju med Torrentfreak att han tror att hans bakgrund skulle kunna vara en tillgång i en politisk karriär.

– Även om jag inte är en politiker, eller kanske på grund av det, så tror jag att mina erfarenheter och kunskaper skulle kunna vara till hjälp för att kunna hitta de lösningar som vi är i ett så stort behov av, säger Peter Sunde.

Det finska Piratpartiets ledare Harri Kivistö säger sig vara väldigt nöjd med att Peter Sunde vill ställa upp i valet, och tror att det kommer ge partiet lite mer uppmärksamhet.

– Peter är en väldigt känd pirat och ett bra exempel på någon som står för sina principer. Han delar piraternas värderingar med yttrandefrihet, privatlivet på nätet, nätneutralitet och så vidare. Han har bevisat genom sina handlingar att han är väldigt motiverad till att jobba med de här frågorna och få saker gjorda, säger Harri Kivistö till Torrentfreak.

Om Peter Sunde blir vald så hoppas han att kunna gå på offensiven istället för att tänka defensivt i de frågor han brinner för. Han vill arbeta mot uppfattade hot mot friheten på internet, som ACTA, men också se till att jobba förebyggande för att sådana lagstiftning inte blir en del av den politiska agendan framöver.