(CS/San Francisco) Google fortsätter att satsa på sina kartor för inomhusbruk. Inte bara för att hjälpa dig hitta rätt på flygplatsen eller i gallerian. Inomhuspositioneringen är också viktig för företaget för att kunna ta fram mer relevanta sökresultat.

– Om du står i en målarbutik och söker på “målning” så letar du förmodligen efter något kladdigt att stryka på väggen och inte efter Mona Lisa, säger Waleed Kadous när han förklarar för publiken på Googles utvecklarkonferens I/O varför inomhuspositionering är viktigt för företagets övergripande vision om att göra all världens information sökbar.

Waleed Kadous leder Googles positioneringsteam för Android och han ser många utmaningar när det gäller att ta fram tillräckligt exakt data för var folk befinner sig inomhus. Utmaningen blir extra stor eftersom kraven är högre inomhus än ute på gatan. I ett köpcentrum kan en noggrannhet på 15 meter kan göra skillnad mellan om du befinner dig på ICA eller på Apoteket.

Till skillnad från utomhus så fungerar gps inte som en säker väg att bestämma positionen. Även om Google använder telefonens sensorer för att mäta rörelse och lufttryck för att hjälpa till att bestämma telefonens läge inomhus så är det wlan som är den absolut viktigaste tekniken. Inte för att den är så bra.

– Utan för att den finns nästan över allt, säger Waleed Kadous.

Google samlar in data om hur wlan-miljön ser ut i olika offentliga lokaler, både själva och med hjälp av en app som den som vill ha en inomhuskarta själv kan ladda hem. En sådan kartläggning ökar noggrannheten i positioneringen avsevärt, men den blir fortfarande inte perfekt. I själva verket är wlan och trådlösa nät enligt Waleed Kadous en ganska dålig teknik för att bestämma position inomhus, bland annat för att radiosignalerna skärmas av så effektivt av vatten.

– Och människor är inget annat än stora påsar vatten som går omkring, säger han.

I en kommande version av wlan-standarden planeras det dock för nya funktioner som ska förbättra positioneringen avsevärt. Även ny och energisnål bluetooth kan enligt Waleed Kadous bli aktuellt för att stärka nogrannheten i positionering inomhus.

Trots de problem som finns idag, och trots att företagets kartlägging av inomhusmiljöer inte kommit så långt, så säger Waleed Kadous att han tror att inomhuskartor i mobilen står för ett genombrott och att vi snart kommer att förvänta oss att butiker har det på samma sätt som vi tar för givet att de har en webbsida.

Under Googles utvecklarkonferens presenterades också nya gränssnitt för utvecklare som vill bygga in positioneringsinformation i sina appar. Fused location provider som det kallas ska enligt Google utnyttja olika sätt som i telefonen kan hitta sin position på och göra det på ett mer batterieffektivt sätt än tidigare.