Härvan kring intrånget mot Nordea, som Computer Sweden granskade på torsdagen, fortsätter. Den senaste turen rör den kontroversiella frågan om huruvida Nordea meddelat myndigheterna om intrånget, något som man enligt förundersökningen inte gjort.

Nordea kontaktade Computer Sweden på torsdagseftermiddagen med den nya uppgiften att en anmälan faktiskt lämnats in, men till dansk polis, inte svensk. Däremot var banken inte beredd att lämna ut själva polisanmälan eller berätta var den gjorts.

Nu har Computer Sweden med hjälp av vår danska systertidning Computerworld kunnat kontrollera Nordeas uppgifter, som visar sig stämma.

Följande citat kommer från en polisinspektör för National It-efterforskningssektion på Rigspolitiet, det vill säga danska Rikspolisen:

"Jag kan bekräfta, att Nordea har anmält saken till dansk polis i mitten av 2012. Resultatet av anmälan och den efterföljande utredningen är överlämnat till svensk polis för vidare utredning i Sverige, då brottet har sitt ursprung där."

När exakt i tid "mitten av 2012" är vill inte den danska polisen säga.

Dock är det fortfarande oklart om det är bedrägeriet, det vill säga de otillåtna transaktionerna, eller dataintrånget i stordatorn, eller både och, som är anmält. Det är även ännu oklart vad som hänt med den danska polisens utredning.