(CS/San Francisco) 2011 började Isabelle Olsson arbeta med Google Glass. Tidigare har hon bland annat designat läsplattan Nook och arbetat med möbler. Som huvuddesigner för Google Glass har hon varit den som pressat teamet att göra glasögonen så enkla och minimalistiska som möjligt. Hon har varit en del av projektet sedan glasögonen bara var en prototyp byggd med nakna kretskort fastsatta på ett par solglasögon.

– Jag kommer aldrig att glömma första dagen jag träffade gruppen och såg folk gå omkring med de galnaste saker på huvudet, säger hon när hon möter utvecklare på Googles utvecklarkonferens I/O i San Francisco.

Även om Google Glass inte tagits upp som något huvudnummer av Google på årets upplaga av konferensen så märks det att intresset bland utvecklarna för plattformen är stort. Inga andra föreläsningar lockar lika mycket folk. Den som bär glasögonen inne på området riskerar heller inte att känna sig uttittad. Bland deltagarna finns det många som ingår i det utvecklarporgram som Google skapat kring glasögonen. Till skillnad mot i många andra utvecklingsprojekt kring nya konsumentprylar så har Google valt att släppa ut Glass till många personer innan tekniken är helt färdig för konsumenter. Något som är nödvändigt för att utvecklarna ska få tillräckligt med testdata från realistiska användarsituationer.

– När vi började jobba med det här var det redan från början klart att vi inte tog något som redan fanns för att göra små förbättringar på det. Vi ville skapa något som var mycket mer direkt, intimt och intuitivt än vad som funnits tidigare, säger Isabelle Olsson.

Vägen från de första prototyperna till den färdiga industridesignen var lång och Isabelle Olsson och hennes grupp fokuserade på att minska vikten.

– Vi tog bort allt som inte var absolut nödvändigt, säger hon.

När det gäller jakten på gram beskriver Isabelle Olsson medlemmarna i utvecklargruppen som besatta.

– Vi bryr oss om varje gram, för om glasögonen inte är lätta så kommer du inte att vilja bära dem mer än 10 minuter.

Men designen handlar inte bara om vikten. Trycket på näsan bestäms också av hur glasögonen balanseras.

– Sättet vi valde material på och hur vi placerat komponenterna gör att de trycker mindre på näsan än vanliga solglasögon, säger Isabelle Olsson

Även utseendemässigt vill hon att glasögonen ska kännas lätta.

– Vi har gömt några av de större komponenterna bakom ramen för att skapa ett rent uttryck från sidan.