Hittills har Eclipsbaserade Android Developer Tools varit det förhärskande verktyget för utveckling av Androidappar. Nu kan det bli ändring på det, eftersom Google även tillhandahåller en version av verktyget Intellij Idea från Jetbrains anpassad för Android, under namnet Android Studio.

Infoworld har tagit en första titt på Android Studio och beskriver det som enklare att installera och använda än Android Developer Tools. Ett exempel är analysfunktioner för att snygga till programkod. Även de visuella verktygen för att skapa användargränssnitt får beröm.

Det går vidare att titta på en design i sex olika storlekar, vilket gör det enklare att anpassa den till olika skärmupplösningar. Det är ett av de stora problemen vid utveckling av appar för en diversifierad marknad med olika stora mobiler och surfplattor.

Den version av Android Studio som finns tillgänglig beskrivs som en ”tidig förhandsversion”. Bland funktioner som det talas om inför framtiden märks integration med olika molntjänster från Google, till exempel för att översätta text i appar till olika språk.