(CS/San Francisco) Dansken Lars Bak är mannen som ska göra det enklare att skapa stora resurssnåla program som körs direkt i webbläsaren. Där Javascript inte håller måttet ska Googles nya programmeringsspråk Dart öppna för både enklare utveckling och en snabbare upplevelse för användaren.

– Det är enklare att strukturera koden i Dart där vi har klasser, statiska typer och bibliotek, säger han.

Lars Bak är kanske mest känd för sitt arbete med V8, den Javamotor som i dag används i Google Chrome. V8 utvecklades av hans grupp i danska Århus. Nu har det 15 man starka teamet tillsammans med ytterligare tre grupper Googleanställda i Kalifornien helt gått över till att utveckla ett programmeringsspråk som ska kunna ersätta Javascript.

Enligt Lars Bak är Javascript inte tillräckligt strukturerat för att skriva riktigt omfattande program. Med Dart vill han ta det bästa från flera olika programmeringsspråk för att skapa något nytt och mer kraftfullt.

– Det finns olika programmerare. Det finns de som skriver små tillägg i Javascript och det är inte för dem vi skapar Dart. Vi satsar på företag som skapar större applikationer på kanske 200 000 rader kod, säger Lars Bak.

Han menar också att Dart har betydligt bättre funktioner för att låta olika utvecklingsteam samarbeta i stora projekt.

– Om en grupp utvecklar ett bibliotek kan det specificeras precis hur det ska användas i stället för att du bara får några funktioner som du ska försöka förstå, säger Lars Bak.

Utmaningen för Google och Lars Bak är att få med andra tillverkare av webbläsare på tåget, något som kanske inte blir helt lätt. För att komma runt problemet har Google tagit fram en kompilator som översätter kod skriven i Dart till Javascript. Lars Bak vill inte uttala sig om hur troligt det är att Mozilla och Microsoft bygger in stöd för Dart i sina webbläsare.

– Jag är för gammal för att spekulera i vad andra företag kommer att göra. Hela Dartprojektet är öppen källkod och vi hoppas såklart att de andra webbläsarutvecklarna ser vilken bra prestanda det blir och att de vill vara med.

För att övertyga dem som utvecklar program för webben har Lars Bak flera lockbeten.

– Ju bättre ditt språk är på att stöda utvecklingsprocessen när du tar fram ett större program, desto mer tid finns det för att experimentera och skapa innovation i applikationen, säger han.

– Dessutom har vi har försökt göra det enkelt om du är van att programmera i C# eller Javascript. Efter en timma eller två kan du programmera i Dart.

Fakta

  • Dart presenterades första gången hösten 2011 och är ett försök från Google att skapa ett alternativ till Javascript för större webbapplikationer. Språket lånar inspiration från C#, Javascript och Smalltalk och ska enligt Lars Bak komma komplett med ett stort antal användbara bibliotek.
  • Efter sommaren väntas en skarp version från Google. Google planerar också att bygga in stöd för Dart webbläsaren Chrome. Än så länge har ingen av konkurrenterna Mozilla, Opera, Microsoft eller Apple sagt att de är intresserade av Dart för sina webbläsare.